SKRAJNEŽI

VIDEO: Džihadisti hrvaškemu očetu dveh majhnih otrok grozijo z obglavljenjem

Objavljeno 05. avgust 2015 20.41 | Posodobljeno 05. avgust 2015 21.36 | Piše: T. L.

Šlo naj bi za julija ugrabljenega Tomislava Salopeka, ki je v Egiptu delal za francosko multinacionalko. Zdaj pripadniki Islamske države grozijo, da ga bodo obglavili.

ZAGREB – Na spletu se je pojavila informacija, da pripadniki Islamske države grozijo z obglavljenjem domnevnega hrvaškega državljana, če egiptovska vlada ne bo na prostost izpustila muslimanskih zapornikov. Skrajneži so dali Egipčanom 48 ur časa. 

Uradno ni potrjeno, kdo naj bi bil hrvaški državljan, edini ugrabljeni hrvaški državljan, ki je ugrabljen v Egiptu, pa je 31-letni T. S. iz Vrpolja, poroča Jutarnji list. Newsweek je objavil, da gre za Tomislava Salopeka. Posnetek, ki je dolg dobro minuto, je prvo objavilo podjetje SITE Intel Group. Na posnetku maskirani moški zahteva od egiptovskih oblasti, da pristanejo na izmenjavo ujetnikov. Salopeka bi zamenjali za muslimanke, ki naj bi jih egiptovske oblasti držale zaprte v Kairu. 

Bitka s časom

Na posnetku govori tudi Salopek, poroča Jutarnji list. Poleg oboroženega in zamaskiranega moškega kleči v oranžnem oblačilu in bere besedilo, ki so mu ga očitno dali ugrabitelji. Povedal je še, da dela za francosko podjetje CGG in da so ga ugrabili 22. julija. 

»Oni (IS) me želijo zamenjati za muslimanke, ki so ujete in so zdaj po egiptovskih zaporih. To se mora zgoditi v 48 urah, čas pa začne teči zdaj. V nasprotnem primeru me bodo vojaki sinajske province ubili,« po poročanju Jutarnjega lista na posnetku pove hrvaški ujetnik. 

Tomislav bere pripravljeno besedilo. (Vir: Youtube via News24x7)

Ko ugrabljeni govori o sinajski provinci, omenja predstavnike Islamske države, ki je Sinajski polotok razglasila za del Islamske države, ki ima središče v Siriji in Iraku. Sicer pa za ugrabitev Hrvata doslej še nobena skupina ni prevzela odgovornosti. 

Oče dveh otrok

Ugrabljeni Hrvat je sicer topograf, oče dveh majhnih otrok in mož nezaposlene Slavonke. Zadnjih osem mescev je delal za francosko multinacionalko  CGG Veritas, ki ima središče v Parizu in se ukvarja z geološkimi in geofizičnimi raziskavami ter ocenami o zalogah nafte. Oboroženi napadalci so ga ugrabili 22. julija v puščavi v Egiptu, ko se je z avtom peljal v službo. Zvlekli so ga iz avta, nato se je za njim izgubila vsaka sled. Svojci niso prejeli nobene zahteve za odkupnino. 

Deli s prijatelji