VREMENSKE NEVŠEČNOSTI

VIDEO: Dramatični posnetki iz puljske ladjedelnice Uljanik

Objavljeno 13. november 2017 17.28 | Posodobljeno 13. november 2017 17.28 | Piše: STA, S. U.

Na Hrvaškem sneg in burja ovirata promet.

PULJ Tudi na Hrvaškem slabo vreme povzroča preglavice v prometu. Zaradi močnega vetra je za tovorna vozila zaprta avtocesta, ki povezuje obalo in notranjost države. V hribovitih predelih sneži, zato je tam obvezna zimska oprema, drugod pa so ceste mokre zaradi dežja. Promet upočasnjujejo tudi vozila zimske službe, ki plužijo zasnežene ceste. Odseka med Svetim Rokom in Maslenico na avtocesti proti Dalmaciji ter med Kikovico in Bosiljevom na avtocesti RekaZagreb sta odprta samo za osebna vozila, enako kot nekatere državne ceste na območju Gorskega kotarja in Like, je poročal hrvaški avtoklub.

Zaradi močne burje je za ves promet zaprta jadranska magistrala med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno. Veter piha s hitrostjo do 120 kilometrov na uro, do konca dneva pa pričakujejo, da se bo burja še okrepila. V Gorskem kotarju je do zdaj zapadlo približno 10 centimetrov snega, vremenoslovci pa so napovedali, da bo do konca dneva ponekod tudi do 70 centimetrov snega. Sneži tudi na območju Karlovca, nekaj centimetrov snega je zapadlo tudi na Zagrebški gori. Voznikom so svetovali, naj se na pot ne odpravijo brez zimske opreme ter naj prilagodijo hitrost in način vožnje razmeram na cesti.

Močan veter je danes povzročil nesrečo v puljski ladjedelnici Uljanik, ko so zaradi udarov burje popokali privezi na ladji v gradnji, ki je udarila v večje plovilo in pomol pristanišča v Pulju, je poročal časnik Glas Istre na svoji spletni strani. Kot so dodali, je veter porušil tudi manjše montažno poslopje v ladjedelnici. V nesrečah ni bilo poškodovanih ne med delavci niti med posadko ladje. Poudarili so, da je gmotna škoda resna, a tudi manjša, kot bi lahko bila zaradi silovitosti burje.

Zaradi zimskih razmer številne prometne nesreče

Medtem pa so zimske razmere so za nevšečnosti poskrbele tudi v Nemčiji, odkoder zaradi sneženja in poledice poročajo o številnih prometnih nesrečah tako na jugu kot tudi na severu države. Večina nezgod sicer ni imela hujših posledic, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najhujše je bilo na severu Bavarske na avtocesti med krajema Kitzingen in Wiesentheid, kjer je danes v naletu tovornjaka in kombija 41-letnik utrpel hujše poškodbe.

Na zgornjem Frankovskem in drugih delih Bavarske je sneženje močno oviralo promet, zgodile pa so se številne prometne nesreče. Policija je ocenila, da je bil vzrok najpogosteje neprilagojena hitrost na zasneženih cestah. Vremenoslovci pa v noči na torek napovedujejo poledico. Poledica je povzročala težave tudi na severu države v deželi Šlezija-Holstein. Zaradi prometne nesreče so morali začasno zapreti avtocesto med krajema Flensburg in Tarp, sicer pa so tu zabeležili okoli 10 prometnih nesreč.

Na Frankovskem je sneg začel beliti ceste že v nedeljo popoldne, policija pa je v nedeljo zvečer zaradi vremenskih razmer zabeležila 12 prometnih nesreč. V dveh so se udeleženci lažje poškodovali.

Deli s prijatelji