OGNJENI ZUBLJI

VIDEO: Drama na jugu Evrope! To je pekel na zemlji

Objavljeno 18. julij 2017 21.50 | Posodobljeno 18. julij 2017 22.03 | Piše: R. K., STA

V zadnjih dneh je ogenj zajel več držav na jugu Evrope.

Gašenje požara na Hrvaškem.

V preteklih dneh so na območju Splitsko-dalmatinske županije zabeležili 14 požarov. Eden od njih je v ponedeljek ogrožal hiše na območju Splita, vendar pa so ponoči gasilci hiše obvarovali. Iz županijskega gasilsko-operativnega centra Split so sporočili, da je v požarih, ki so v preteklih približno 30 urah zajeli območje od Omiša do Splita, zgorelo 4500 hektarjev gozdov, trave, nizkih rastlin, oljčnih nasadov in sadovnjakov. Zgorelo je tudi več stanovanjskih hiš in drugih objektov ter osebnih in tovornih vozil. Zaradi požara so zaprte nekatere državne in županijske ceste na območju Splita. Medtem so iz splitske nujne medicinske pomoči sporočili, da je bilo v požarih med Omišem in Splitom lažje poškodovanih 80 oseb, večinoma gasilcev. 

 

Gori po celotnem Balkanu

Več požarov pa divja tudi na črnogorskem polotoku Luštica, zaradi česar so morali evakuirati več sto prebivalcev različnih vasi in tudi turiste. Danes sta izbruhnila dva nova požara, eden na vrhu Obosnik, ki se je približal počitniškemu naselju Krašići z okoli 3000 prebivalci. Hišam se je ogenj približal na 300 do 400 metrov. Gori na nedostopnem območju od vrha Obosnika do obale, s tal pa je požar nemogoče pogasiti. Na terenu so vse razpoložljive sile, ki pred ognjem varujejo naselje. Pri gašenju sodelujejo tudi letala za gašenje črnogorskega notranjega ministrstva in vojska. Požar, ki je na Luštici izbruhnil že v ponedeljek, so medtem omejili. Črnogorske oblasti so v ponedeljek zaprosile za pomoč tako prek mehanizma EU za civilno zaščito kot pri Natovem centru za usklajevanje pomoči pri nesrečah (EADRCC). Zveza Nato in njene zaveznice so sporočile, da bodo Črni gori priskočile na pomoč. Po poročanju portala Vijesti naj sicer ne bi šlo za letalo za gašenje, temveč za običajno transportno vojaško letalo, ki bo pripeljalo črpalke, agregate, cevi in drugo opremo za gašenje.

S požari se v zadnjih dneh soočajo tudi v BiH. Od ponedeljka so našteli 26 novih požarov, večina jih je na območju Mostarja. Že več dni gori na planini Čvrsnica na severu Hercegovine, ognjeni zublji pa so zajeli tudi gozd.

Požari v Italij, Franciji ...

Italijanskim gasilcem pa je ponoči uspelo omejiti požar v borovem gozdu Castelfusano blizu Rima. Zaradi več požarov v gozdu, ki ga imenujejo tudi zelena pljuča Rima, so morali v ponedeljek evakuirati več družin, zaradi gostega dima pa je bila zaprta glavna cestna povezava Rima z morjem. Zaradi suma požiga so že v ponedeljek aretirali 22-letnika. Še tri aretacije so prav tako zaradi suma požiga izvedli na jugu Italije.

Zlasti na jugu Italije že več tednov divjajo požari, pri čemer so prizadeta tudi priljubljena turistična območja, kot je Toskana. Glede na današnja poročila še vedno gori na območju sicilskega mesta Messina, v pokrajini Cosenza v Kalabriji in v bližini toskanskega mesta Pistoia, kjer so tudi izpraznili več hiš.

Deli s prijatelji