NEPRILIKE

VIDEO: Divja noč na morju: Pakleni otoki so bili peklenski

Objavljeno 22. julij 2014 14.44 | Posodobljeno 22. julij 2014 14.58 | Piše: T. L.

Ciklon Klara je turistom na Hrvaškem povzročal kar precej težav na kopnem in morju. V kratkem času je na kvadratni meter padlo več kot 50 litrov dežja in toče.

ZADAR – Nevihtno in hladnejše vreme s točo je v ponedeljek zvečer zajelo dele Jadrana in najverjetneje marsikomu pokvarilo dopustniške načrte. Na sosednjem Hrvaškem so včeraj zvečer pričakali ciklon Klara. Po napovedih je Klara prinesla slabo vreme, ki se bo postopno pomikalo proti jugu države, najbolj pa sta bila na udaru zadrsko in šibeniško območje. Ob morju je največ dežja padlo ob Svetem Filipu in Jakovu, v Pakoštanah in Biogradu. Najhuje je bilo med 22. in 23. uro.

Voda je napolnila dvorišča nekaterih hiš in zalivala kleti. Gasilci so imeli polne roke dela z izčrpavanjem meteornih voda in vleko poplavljenih vozil, po podatkih portala Crometeo pa je višina zapadle vode presegla meter. Strele so poskrbele za občasne prekinitve telefonskih povezav. Okoli 2. ure zjutraj se je vreme preselilo na splitsko področje.

V Svetem Filipu in Jakovu je v kratkem času na kvadratni meter padlo več kot 50 litrov padavin s točo, na drugih območjih pa v povprečju 30 litrov. Tudi temperature so precej upadle, tako so v Splitu danes namerili prav nič poletnih 16 stopinj Celzija.

Huda noč na Paklenih otokih

V Pakoštanah je poleg dežja težave povzročala tudi visoka plima, ki je bila zaradi nizkega tlaka še bolj izražena. Morje je poplavilo nekaj restavracij na obali in bivalnih objektov v bližini.

Na morju srednje Dalmacije je bilo – zaradi trkov ali drugih poškodb, kot so udarci ob skale – čez noč poškodovanih 25 ladij. Okoli 3. ure pa je huda ura divjala nad otokom Hvarom, kjer je v uvali Palmižana nasedlo nekaj jadrnic. 

Na pomoč pomorcem so priskočile tudi ustrezne službe in opravile kar nekaj posredovanj na morju: pri otoku Drvenik je ena oseba ponoči padla z ladje, vendar so jo na srečo hitro in brez poškodb rešili. Največ težav je bilo na Paklenih otokih pri otoku Hvaru, kjer so se zgodili številni trki ladij. Na srečo poškodovanih ni bilo, je pa zabeležena kar precejšnja materialna škoda, nekaj ladij je celo potonilo, poroča Slobodna Dalmacija.

Deli s prijatelji