SKRITA KAMERA

VIDEO: Center Islamske države skozi ženske oči

Objavljeno 16. marec 2016 19.05 | Posodobljeno 16. marec 2016 19.06 | Piše: Mo. S.

Če bi ugotovili, kaj počneta, bi ju najbrž kamenjali do smrti.

Barva za lase je, ženskih obrazov pač ne.

RAKA – Kako je ženskam živeti v Raki, prestolnici samooklicane Islamske države, pokaže posnetek, ki sta ga ustvarili dve pogumni Sirki. Kamere sta skrili pod svoja oblačila in se podali po mestu.

Po Raki se sprehajajo oboroženi moški, ženski pa sta povedali, da sta večkrat priča tudi usmrtitvam na ulici. Ekstremisti to počnejo v javnosti, trupla pa pustijo kar na kraju samem, da jih potem še kdo povozi. »Pobijajo jih, njihove glave obesijo na kol, da jih vsi vidijo. Od voznikov pa zahtevajo, da vozijo čez njihova trupla, dokler od njih ne ostane nič,« je dejala ena od njiju.

Če bi ugotovili, kaj počneta, bi ju najbrž kamenjali do smrti. Odkriti ženski obrazi so kaznovani celo na embalažah za barvo za lase v lokalni trgovini – njihovi obrazi so prekriti s črno barvo. Dejali sta, da si svoj obraz sicer želita pokazati, vendar jima je to prepovedano. »Izgubile smo svojo ženstvenost,« pravita.

Trdita tudi, da je mesto večina prebivalcev že zapustila: »Vsi so odšli, ker so zračni napadi na Rako vse pogostejši in močnejši. Tuji borci so postavili nadzorne točke, kjer prebivalcem jemljejo osebne izkaznice in jih izkoriščajo, da bi prišli v Turčijo.«

Kaj vse sta doživeli in posneli, si lahko ogledate na spodnjem posnetku.

Deli s prijatelji