INOVACIJA

VIDEO: Bolnišnični robot, ki vas usmerja in tolaži

Objavljeno 03. julij 2016 23.35 | Posodobljeno 03. julij 2016 23.35 | Piše: A. P.

V dveh belgijskih bolnišnicah so vpeljali robota Pepperja.

V dveh belgijskih bolnišnicah so zaposlili humanoidna robota, imenovana Pepper. Njuna naloga je usmerjanje obiskovalcev, sta nekakšna električna receptorja in zabava za obiskovalce in bolnike. Visoka sta 140 centimetrov in se lahko premikata s pomočjo koles. Sposobna sta se odzivati na človeški glas v 20 jezikih ter prepoznati, ali se pogovarjata z moškim, žensko ali otrokom. 
Gre za vrhunska robota, ki nista prav poceni, vsak stane 30.000 evrov, sestavni deli prihajajo iz Azije, sestavili pa so ju v Franciji. Pred tem so model že uspešno preizkusili v japonskih prodajalnah (iz nekaterih so roboti povsem izrinili ljudi) in v nekaj večjih francoskih nakupovalnih središčih. 
»To je prvič, da ga bodo uporabljali kot receptorja,« je pojasnil predstavnik bolnišnice AZ Damiaan hospital v Oostendeju. Njihov robot bo goste pospremil do posameznega oddelka, medtem ko bo tisti v Liegeu za zdaj ostal na recepciji.

Oba robota delujeta le na pediatričnem in geriatričnem oddelku, nad njima so najbolj navdušeni otroci. Oba je japonska koorporacija SoftBank Robotics opremila z ustrezno programsko opremo, prilagojeno prav za delo v bolnišnici. Sposobna sta prepoznati človeška čustva in se na njih ustrezno odzvati. V začetku leta je robot Pepper začel obiskovati predavanja na srednji šoli v japonskem okrožju Fukušima. Njegova naloga je, da dijakom pomaga pri učenju angleščine ter bolj sramežljivim pri razvijanju komunikacijskih spretnosti. 

Deli s prijatelji