KAČA

VIDEO: Bela strupenjača ujeta, domačinom le odleglo

Objavljeno 06. september 2014 09.15 | Posodobljeno 05. september 2014 17.50 | Piše: A. P.

Žival je pobegnila svojemu lastniku in napadla lokalnega psa, nato se je potuhnila.

Prebivalci južnokalifornijskega mesteca Thousand Oaks več dni niso mirno spali, saj se je po skritih kotičkih njihovega kraja potikala smrtonosna žival. Šele v četrtek okoli tretje ure popoldne so neustrašni možje postave ujeli skrajno strupeno albino kobro. »Presrečni smo, da ni bil nihče poškodovan,« je dejal predstavnik lokalnih oblasti Brandon Dowling.

Lov na nevarno kačo je bila ena od osrednjih novic minulega tedna, zato je njeno ujetje odjeknilo po spletu in svetovnem tisku. Ne nazadnje je imela žival medtem že svoj profil na facebooku. Zgrabili so jo s pomočjo kovinske roke, potem ko so jo zbezali s kupa odpadlega lesa na nekem dvorišču. Dali so jo v leseno škatlo in odpeljali do lokalnega zavetišča. »Potem ko sem jo zgrabil, se nas je prestrašila, zato nas je začela napadati,« se spominja junaški lovec iz lokalnega središča za nadzor živali Fred Agoopi. »Imeli smo ustrezno opremo, zato smo jo lahko obvladali.« Strup kobre napada živčevje in nas lahko pokonča v eni uri. Kljub temu ni bilo takoj jasno, ali ima kača, ki je očitno pobegnila iz ujetništva, še vedno svoje strupne žleze.

Kobrin zloglasni pohod se je začel v ponedeljek, ko je napadala psa in ga domnevno ugriznila. A izkazalo se je, da se je kosmatinec poškodoval sam, ko je pred plazilko bežal. Od takrat so strokovnjaki obračali skrite kotičke mesta in jo lovili ob hladnejših jutranjih in večernih urah, ko se kače raje pokažejo na prostem. Šele v četrtek so jo ponovno zagledali, ko je prečkala cesto v bližini napada na psa. »Opazovala sem jo, nisem pa je poskušala ujeti,« je povedala Tanya Gray, ki je kobro izsledila. »Bila sem šokirana, nisem si mislila, da bom jaz tista, ki jo bo našla. Z očetom sva se peljala mimo in mi je pokazal, kje so videli kačo, nato pa sem jo zgledala. Bilo je neverjetno naključje.« Ko so jo ujeli, so oblasti preklicale prepoved prostega gibanja domačih živali in otrok po okolici. Policija se trenutno ukvarja z lovom na lastnika, saj so kobre v Kaliforniji prepovedane kot domači ljubljenčki.

Deli s prijatelji