KRIZA

VIDEO: Begunci preplavili München, policija prosi za vzmetnice in odeje

Objavljeno 13. september 2015 11.45 | Posodobljeno 13. september 2015 11.43 | Piše: T. L.

Madžarska dokončuje ograjo na meji s Srbijo, Nemčija preplavljena z begunci.

BUDIMPEŠTA, MÜNCHEN – Val beguncev ne pojenja. Nasprotno, iz Nemčije in Madžarske poročajo o rekordnem številu beguncev. Na Madžarsko jih je iz Srbije v soboto vstopilo več kot 4000, piše britanski BBC, skupaj pa letos po oceni madžarskih oblasti že 175.000. Madžarska medtem dokončuje ograjo na meji s Srbijo, ki naj bi zadržala vstopanje migrantov v državo. Razmere v madžarskem begunskem centru Röszke na meji s Srbijo naj bi se izboljpšale, saj naj bi v center prispela humanitarna pomoč.

Nemški München preplavili begunci

Begunci pa so preplavili tudi nemški München, kamor je v soboto prišlo preko 10.000 beguncev, večinoma iz Sirije. Številka pa se je do današnjega jutra zagotovo le še zvišala, saj pristojni ocenili, da bo prišlo okoli 13.000 ljudi. Beguncev je veliko, namestitev v zavetiščih pa premalo. Policija v Münchnu je tako preko twitterja pozvala ljudi, da potrebujejo okoli 800 vzmetnic in odej. 

V Nemčijo, ki je končna destinacije večine beguncev, naj bi le ta konec tedna prispelo več kot 40.000 beguncev. 

Nemška vlada zato pripravlja načrte, kako begunce z vlaki mimo Münchna, kamor jih prispe največ, usmeriti neposredno proti severu Nemčije. Kanclerka Angela Merkel še vedno verjame v sprejeto odločitev, da Nemčija sprejme begunce v velikem številu in je ponovila, da verjame, da je to pravilan odločitev. 

Begunska kriza pa je razgalila veliek razlike znotraj EU. Načrtom Evropske komisije, po katerih naj bi si članice EU glede na kvote porazdelile 120.000 beguncev, se uporajo na Češkem, Madžarskem, Poljskem in na Slovaškem. 

Deli s prijatelji