V AFGANISTANU

VIDEO: Američani naj bi zgrešili tarčo in uničili bolnišnico

Objavljeno 03. oktober 2015 13.01 | Posodobljeno 03. oktober 2015 13.00 | Piše: STA, Mo. S.

»Napad se je morebiti končal s postransko škodo na bližnji zdravstveni ustanovi. Incident je predmet preiskave,« pravijo v zvezi Nato.

KABUL – V letalskem obstreljevanju Kunduza v Afganistanu so danes zadeli tudi bolnišnico, pri čemer so umrli trije zdravniki organizacije Zdravniki brez meja (MSF). Zveza Nato je priznala, da obstaja možnost, da so napad izvedle ameriške sile.

Malo po 2. uri zjutraj po lokalnem času je bil zdravstveni center MSF v okviru obsežnega obstreljevanja večkrat zadet in močno poškodovan, je zdravniška organizacija sporočila v izjavi. Potrdili so tri smrtne žrtve v vrstah svojega osebja in še 30 pogrešanih. V času napada je bilo v bolnišnici 105 bolnikov in več kot 80 tujih ter domačih članov osebja MSF, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaveza Nato je priznala, da obstaja možnost, da so za napad odgovorna ameriška letala. »Ameriške sile so ob 2.15 v Kunduzu izvedla letalski napad /.../ na posameznike, ki jih ogrožajo,« so sporočili. Dodali so: »Napad se je morebiti končal s postransko škodo na bližnji zdravstveni ustanovi. Incident je predmet preiskave.«

Mesto zavzeli talibani

V Kunduzu na severu države divjajo ostri spopadi, odkar so v prestolnico istoimenske province v ponedeljek vdrli talibani. Gre za prvo večje mesto, ki so ga talibani začasno zavzeli po letu 2001. Afganistanske varnostne sile naj bi sicer v petek ponovno prevzele nadzor nad mestom, kar talibani zanikajo.

Bolnišnica MSF v mestu velja za izjemno pomembno na širšem območju in v zadnjih dneh po lastnih navedbah deluje s skrajnimi močmi, še piše AFP.

Deli s prijatelji