CIKLON

VIDEO: 200 km/h: poglejte to surovo moč narave, najhujše šele pride

Objavljeno 05. marec 2015 15.57 | Posodobljeno 05. marec 2015 15.57 | Piše: T. L.

Prava drama: sunki preko 200 km/h, burja prevrača avte.

ZAGREB – Po napovedih je ciklon Rea v četrtek zgodaj zjutraj zajel Hrvaško, in čeprav vremenske razmere niso rožnate nikjer po državi, je najhujše ob Jadranu, kjer velike težave povzroča burja.

Na Pagu, kjer so brez elektrike, so sunki vetra prevrnili dva človeka, ki sta zaradi tega morala poiskati zdravniško pomoč (eden zaradi poškodb glave, drugi pa ramena), prevračala so se osebna in tovorna vozila, zabojniki za smeti, odpadajo deli streh in fasad, ruvajo drevesa, fotografije, ki jih medijem pošiljajo bralci, pa razkrivajo, da je silovita burja na ceste odnašala tudi čolne. 

Kot smo poročali, so hrvaški vremenoslovci zaradi močnega vetra za območje ob Jadranu razglasili rdeči alarm, torej najvišjo stopnjo ogroženosti. Pod Velebitom so zabeležili hitrost burje, ki je presegla 200 kilometrov na uro. Na mostu proti otoku Krku so prav tako namerili sunke vetra z več kot 200 kilometri na uro, poroča portal 24sata.hr. Pri Splitu je burja pihala s hitrostjo približno 160 kilometrov na uro, na območju Makarske pa čez 140 kilometrov na uro.

Toda meteorologi opozarjajo, da najhujše šele sledi v večernih urah ...

Novi list piše, da je veter odkril streho na Osnovni šoli Jelenje-Dražice, otroke pa so morali evakuirati. Zaprta je tudi šola v Kraljevici, na zgradbo psihiatrične bolnišnice v Lopači se je zrušilo drevo, poškodovanih pa na srečo ni bilo. 

Po spletnih omrežjih se pojavljajo posnetki ljudi, ki to, kar so že razglasili za najmočnejšo burjo v zgodovini, snemajo in objavljajo. Poglejte si nekaj posnetkov.

Deli s prijatelji