IZUM

Videl več vrečk kot rib

Objavljeno 24. avgust 2016 16.39 | Posodobljeno 24. avgust 2016 16.39 | Piše: S. F.

Nizozemec hrvaških korenin je izumil sistem za odstranjevanje plastike iz morja.

Če se izkaže, da sistem Ocean Cleanup deluje, bo to prava revolucija pri čiščenju morja. Boyan Slat, ki se je rodil leta 1994 materi Nizozemki in očetu Hrvatu, se je z idejo čiščenja morja začel ukvarjati leta 2011, ko je kot srednješolec obiskal Grčijo. »Ko sem se potapljal, sem videl več plastičnih vrečk kot rib,« pravi Boyan, ki je potem razvil idejo Ocean Cleanup.

Ključni princip tega sistema je, da izkorišča naravne oceanske tokove. »Če v morje postavimo velike plavajoče ovire, se plastika ob oviri premika proti središču, kjer se zbira. Pod njimi pa morski tokovi neovirano nosijo morske živali,« razlaga Boyan, ki je svojo idejo predstavil leta 2012 na predavanju Kako prisiliti oceane, da se bodo čistili. Posnetek predavanja tega vitkega mladeniča dolgih, temnih las in svetlih oči si je ogledalo že več kot 2,5 milijona ljudi.

Čeprav je vpisal študij aeronavtike na Univerzi Delft, se je še naprej ukvarjal z odstranjevanjem plastike iz morja. Leto dni pozneje je študij opustil in ustanovil raziskovalno in razvojno ustanovo Ocean Cleanup. Začel je z vsega 200 evri prihrankov in prek crowdfundinga v treh mesecih zbral 1,8 milijona dolarjev.

»Začeli smo z nekaj prostovoljci, zdaj imamo petdeset zaposlenih. V glavnem so to inženirji in oceanologi,« pravi Boyan. Prvi prototip čistilnika morja bodo leto dni testirali v Severnem morju, prvi pilotni projekt pobiranja smeti pa bodo izpeljali v drugi polovici prihodnjega leta v bližini japonskega otoka Cušima. Sistem bo, če bo uspešen, začel delovati leta 2020. Po ocenah bi z okoli 300 milijoni evrov lahko v 10 letih očistil oceane, tako da v njih ne bi bilo več plastičnih smeti. 

Deli s prijatelji