POJMOVNIK

Veste, kaj pomeni islamski džihad in v čem se razlikuje od Hamasa?

Islamski džihad deluje neodvisno od Hamasa.
Fotografija: Palestinski islamski džihad FOTO: Mohammed Salem Reuters
Odpri galerijo
Palestinski islamski džihad FOTO: Mohammed Salem Reuters

Islamski džihad, po navedbah Izraela odgovoren za izstrelitev rakete, ki je v torek zadela bolnišnico v mestu Gaza, je druga največja militantna skupina na območju Gaze in na Zahodnem bregu. Zagovarja podobno ideologijo kot največja militantna skupina, gibanje Hamas, a velja za nekoliko bolj skrajno, piše britanski BBC.

Tako kot Hamas si tudi Islamski džihad, znan tudi kot Palestinski islamski džihad, prizadeva za uničenje Izraela. Želi še ustanovitev suverene palestinske države ter zavrača t. i. rešitev dveh držav.

image_alt
Strašen napad na bolnišnico: V trenutku ubitih najmanj 500 ljudi, še na stotine pod ruševinami (VIDEO)

Skupina je bila ustanovljena leta 1979 kot del Muslimanske bratovščine v Egiptu. Islamsko odporniško gibanje, bolj znano pod okrajšavo Hamas, pa je nastalo leta 1988 po začetku prvega palestinskega upora oziroma intifade.

Palestinski islamski džihad si prizadeva za uničenje Izraela. FOTO: Mohammed Salem Reuters
Palestinski islamski džihad si prizadeva za uničenje Izraela. FOTO: Mohammed Salem Reuters

Islamski džihad deluje neodvisno od Hamasa. Po navedbah BBC je sicer Hamas, ki od leta 2007 nadzoruje območje Gaze, v preteklosti večkrat omejil dejanja Islamskega džihada.

Islamski džihad ima lastno militantno krilo, Brigado Al Kuds, in lasten raketni arzenal. Že kmalu po napadu Hamasa na izraelsko ozemlje 7. oktobra je Islamski džihad sporočil, da se pridružuje akciji Hamasa.

Tako Hamas kot Islamski džihad uživata podporo Irana, Sirije in šiitskega gibanja Hezbolah. Evropska unija in ZDA obe skupini uvrščajo na seznam terorističnih organizacij.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije