SKRIVNOSTNO PLOVILO

Vesoljsko letalo v orbiti rekordnih 809 dni (FOTO)

Brezpilotno plovilo je pred dnevi pristalo v Cape Canaveralu na Floridi. Izdelal ga je Boeing, po obliki pa močno spominja na Nasine shuttle.
Fotografija: Shuttle je bil veliko večji od letala X-37B. FOTO: Dima_zel/Getty Images
Odpri galerijo
Shuttle je bil veliko večji od letala X-37B. FOTO: Dima_zel/Getty Images

Po rekordnih 809 dneh kroženja v Zemljini orbiti se je na trdna tla spustilo precej skrivnostno brezpilotno vesoljsko letalo X-37B. S tem je za kar štiri mesece izboljšalo svoj prejšnji rekord. Tudi sicer so bili vsi poleti, z dvema enakima letaloma so jih izvedli skupno že šest, za od 100 do 200 dni daljši od prejšnjega. Prvič so plovilo v orbito poslali leta 2010, tam pa je ostalo le 224 dni, že v naslednjem poskusu nekaj mesecev pozneje pa je okrog Zemlje krožilo 468 dni.

Prvič so ga uporabili leta 2010. FOTO: Steve Nesius/Reuters
Prvič so ga uporabili leta 2010. FOTO: Steve Nesius/Reuters
Tokratni rekordni polet je bil poseben tudi zato, ker so plovilo opremili s posebnim poskusnim modulom, ki bo v prihodnje strokovnjakom omogočal zbiranje novih informacij in opravljanje različnih nalog, tako vladnih kot tistih za potrebe industrijskih dejavnosti. Nekaj pomembnih raziskav je med tokratnim poletom že izvedla Nasa, še bolj pa so bili novih zmožnosti, ki jih ponuja letalo, veseli v mornariškem raziskovalnem laboratoriju. S pomočjo letala so namreč lahko opravili precej raziskav, ki jih na Zemlji ne morejo, denimo o tem, kako na različne snovi vpliva vesoljski prostor, preizkusili pa so tudi nove in bolj zmogljive sončne celice.

Mednarodna vesoljska postaja je neprekinjeno naseljena že 22 let. FOTO: Handout Reuters
Mednarodna vesoljska postaja je neprekinjeno naseljena že 22 let. FOTO: Handout Reuters
Poskusov in raziskav je bilo med zadnjim poletom najverjetneje še veliko več, a ker gre za vojaški vesoljski program, pristojni o vseh podrobnostih pač ne želijo govoriti. Je pa general Bradley Saltzman, vodja operacij vesoljskih sil, veje ameriških oboroženih sil, ki jo je ustanovil Donald Trump, z javnostjo delil še informacijo, da je bil na krovu tudi satelit Faconsat-8, ki so ga zasnovali in izdelali kadeti akademije vojnega letalstva. Posebej je omenil še en pomemben vidik poleta, in sicer uspešno sodelovanje različnih partnerjev, tudi tistih z drugih področij, ki z vesoljem nimajo nobene povezave. Letalo po obliki močno spominja na upokojene Nasine shuttle, a je z dolžino 8,8 metra precej manjše od 37-metrskega shuttla. Slednjega sta morala upravljati dva astronavta, medtem ko je X-37B povsem samostojen.

Čeprav je ta polet vojaškega letala res rekorden po času, preživetem v orbiti, pa je v vesolju kar precej satelitov, ki se že desetletja niso spustili na Zemljo. Mednarodna vesoljska postaja je denimo stalno naseljena od novembra 2000, vesoljski teleskop Hubble deluje od leta 1990, sondi Voyager 1 in Voyager 2 pa med zvezdami vztrajata že od leta 1977. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije