VISOKO NAD OBLAKI

Vesoljska turista
 bosta tudi seksala

Objavljeno 09. april 2014 11.21 | Posodobljeno 09. april 2014 11.22 | Piše: Mi. K.

Polet prestavljen na leto 2021, a prejeli so že več kot 100.000 prijav.

Leto dni po tem, ko je ameriški multimilijonar in prvi vesoljski turist Dennis Tito napovedal, da bo leta 2018 proti Marsu poslal vesoljsko plovilo, na krovu katerega bosta zakonca, so v organizaciji Inspiration Mars Foundation prejeli več kot 100.000 prijav, čeprav se izbirni postopek sploh še ni začel. Doslej so interes pokazali zakonci iz kar 140 držav. Potovanje bo za oba vesoljska popotnika seveda brezplačno.

Polet prestavljen na leto 2021

Zakonski pari, ki bi želeli oditi na nepozabno pionirsko potovanje proti rdečemu planetu, pozorno spremljajte Slovenske novice, saj bomo pravočasno poročali o začetku izbirnega postopka, ki pa se bo očitno malce zavlekel. Multimilijonar je v nastopu pred ameriškim kongresom pred kratkim napovedal, da bo polet lahko opravljen šele leta 2021.

Prvi polet nosilne rakete SLS, ki jo ameriška vesoljska agencija šele razvija, je namreč napovedan za december 2017. Nemogoče bi torej bilo, da bi to raketo nato čez mesec dni že uporabili za polet proti Marsu.

Potovanje nameravajo opraviti z najmanjšo možno količino goriva, saj bo vesoljsko plovilo za potovanje skoraj v celoti izkoristilo gravitacijsko silo Sonca, Zemlje in Marsa. Raketa bo v Zemljino orbito dvignila nekakšen potovalni modul s kapsulo Orion, v kateri bo prostor za bivanje. Vesoljsko plovilo bo nato nekaj časa potovalo ob Zemlji, vendar bližje Soncu, da bo izkoristilo njegovo gravitacijsko silo za pospešek proti Marsu, s kratkotrajno vključitvijo motorjev se bo čez Zemljino tirnico izstrelilo proti Marsu.

Zakonca na rdečem planetu ne bosta pristala, temveč ga bo plovilo na višini dobrih 160 kilometrov le obletelo. Prestavitev prve človeške odprave proti Marsu ima tudi dobro stran, zaradi zakasnitve bosta namreč Mars in Venera v takšnem položaju, da bosta na poti proti Zemlji obletela tudi Venero, ki je sicer nam najbližji planet.

Celotno potovanje bo trajalo 501 dan, po pričakovanjih strokovnjakov pa bosta za pionirsko pot izbrana mož in žena srednjih let, ki ne nameravata več imeti otrok. Dolgotrajna izpostavljenost vesoljskemu sevanju bi lahko namreč vplivala na plodnost vesoljskih popotnikov.

Zakonske obveznosti pod rjuhami

Kljub temu bosta morala med potovanjem opravljati tudi zakonske obveznosti pod rjuhami, da bi lahko raziskovalci dobili čim več podatkov o vplivu dolgotrajnega bivanja v breztežnostnem prostoru.

Da bi bilo čim več takšne in drugačne akcije, imajo več možnosti za izbiro pari, ki niso dolgo poročeni. Če bi šel na pot zakonski par z 20-letnim staležem, bi na neverjetnem vesoljskem potovanju obstajala možnost, da sploh ne bi seksala. Znanstvenike sploh ne skrbi, ali je človeško telo sposobno 18-mesečnega bivanja v vesoljskem prostoru, bolj zaskrbljeni so, kako bosta monotono okolje in omejen prostor vplivala na popotnika.

Še preden pa bo njuna raketa poletela na nepozabno potovanje, mora fundacija Inspiration Mars Foundation zbrati še dve milijardi ameriških dolarjev, pri čemer je njen ustanovitelj Dennis Tito prepričan, da bo brez težav pridobil investitorje.

Če bo zakonski par vendarle odšel na pot in se srečno vrnil na Zemljo, obstajata dva možna scenarija. Po prvem bosta tako močno povezana kot noben drug par v človeški zgodovini, v nasprotnem primeru bosta verjetno še v vesoljskih oblačilih oddrvela do ločitvenega odvetnika.
 

Prvi vesoljski turist

Ameriški multimilijonar, 73-letni Dennis Tito, je bil prvi, ki je lahko domači modri planet kot turist opazoval iz vesolja. Za sedem dni, 22 ur in štiri minute dolgo bivanje v vesolju je leta 2001 odštel 20 milijonov ameriških dolarjev. Med bivanjem na mednarodni vesoljski postaji je izvedel nekaj poskusov, danes pa je Američan eden izmed 534 srečnežev, ki so poleteli v vesolje. Poleg Tita je pozneje vesolje okusilo še šest vesoljskih turistov, Madžar Charles Simonyi pa je edini, ki je v vesolje poletel dvakrat, za kar je skupno odštel 55 milijonov ameriških dolarjev. Najdražjo »vstopnico« za polet je leta kupil Kanadčan Guy Laliberte, ki je odštel kar 40 milijonov evrov.

Leta 2024 že kolonija?

Če boste zamudili oziroma morda ne boste izbrani za polet leta 2021, se morda lahko potegujete za tistega v okviru projekta Mars One leta 2024, ko boste lahko celo stopili na rdeči planet. Morda edina slaba stran te misije je, da z njega ne boste stopili, temveč boste bili med prvimi njegovimi kolonizatorji. Nizozemska neprofitna družba Mars One namreč namerava leta 2024 na Mars poslati prve štiri osebe, ki bodo tam začele graditi človeško kolonijo. Na vsaki dve leti bodo nato proti planetu poslali novo štiričlansko ekipo. Doslej so prejeli že več kot 200.000 prijav.

Deli s prijatelji