NA LUNO

Vesolje za petičneže

Objavljeno 25. junij 2012 23.35 | Posodobljeno 25. junij 2012 23.38 | Piše: Andrej Predin

Britanski podjetnik napoveduje prvi zasebni polet proti Luni. V desetih letih naj bi jo obiskalo 30 pustolovcev z globokimi žepi.

Mlečna cesta je nepredstavljivo prostrana.

LONDON – Vesolje postaja vedno bolj dostopno širši javnosti. Po prvih vesoljskih turistih, ki so že izkusili breztežnost v orbiti Zemlje, se je na prizorišču zasebnih podjetij, ki omogočajo polete med zvezde, pojavil Britanec Art Dula. Ustanovitelj in šef podjetja Excalibur Almaz je v Londonu nedavno predstavil svoje načrte, in sicer da bo v treh letih izbrancem omogočil, da bodo lahko obiskali vesoljsko postajo v orbiti Lune.

Turisti namesto vohunov

Približno 800.000 kilometrov dolgo potovanje bo temeljilo na tehnologiji iz Rusije. Dula je kupil dve vesoljski postaji Almaz, ki sta bili najprej izdelani in poslani v orbito za vohunjenje. Za vesoljske turiste ju bo preuredil v udobnejše prostore, še vedno pa bosta opremljeni s pribežališčem – v primeru sončne nevihte ali povečane radiacije.

Dodatni motorji bodo omogočali, da se bo vesoljska postaja po potrebi spremenila v vesoljsko ladjo, primerno tudi za daljša potovanja. Z vzletišča v Kazahstanu bodo najzmogljivejše ruske nosilne rakete na vesoljsko postajo pripeljale vse, kar je potrebno. Potniki bodo težnosti Zemlje ubežali v kapsulah Excalibur, ki jih bodo namestili na manjše rakete Sojuz.

Po izračunih njegovih poslovnih analitikov naj bi prvi polet opravili že leta 2015, do 2025 pa naj bi ga doživelo 30 pustolovcev, kar pomeni vsaj en polet na leto. Kapsule so izdelane tako, da jih lahko uporabijo 15-krat, vesoljski postaji pa lahko v vesolju prebijeta 15 let. Koliko je moral odšteti za opremo, ni želel razkriti.

»Pripravljeni smo na prodajo vozovnic,« je povedal na nedavni tiskovni konferenci v Londonu. Sedež pa si bodo lahko rezervirali le tisti z globokimi žepi, saj bo treba za potovanje odšteti približno 124 milijonov evrov. Če mu bo projekt uspel, bo to prvo potovanje proti Luni po letu 1972, ko jo je obiskal Apollo 17.

Deli s prijatelji