EU

Veselje v Srbiji: dobila status kandidatke

Objavljeno 02. marec 2012 09.05 | Posodobljeno 02. marec 2012 09.05 | Piše: T. L., STA

Janša upa, da bo to prispevalo tudi k premiku za Makedonijo, ki že od decembra 2005 čaka na začetek pristopnih pogajanj z unijo.

Boris Tadić naj ne bi bil najboljšega zdravja.

BRUSELJ – Voditelji članic EU so Srbiji podelili status kandidatke za članstvo v EU, je po koncu prvega dne vrha EU v Bruslju povedal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Ob tem je Van Rompuy izrazil upanje, da bo status kandidatke Srbijo spodbudil k nadaljnjim prizadevanjem za izpolnitev meril za članstvo in nadaljnji krepitvi regionalnega sodelovanja.

Naslednja v vrsti Makedonija?

Da ni več ovir, da bi Srbija postala kandidatka, je postalo očitno že pred začetkom vrha. To je ob prihodu na zasedanje povedal tudi slovenski premier Janez Janša, ki je ocenil, da ta odločitev ni pomembna samo za EU in Srbijo, temveč tudi za balkansko regijo. Premier upa, da bo to prispevalo tudi k premiku za Makedonijo, ki že od decembra 2005, ko je dobila status kandidatke, čaka na začetek pristopnih pogajanj z EU, ter k hitrejšemu reševanju odprtih dvostranskih vprašanj med Srbijo in Kosovom.

Srbija je po lanskih aretacijah še zadnjih haaških obtožencev Ratka Mladića in Gorana Hadžića status pričakovala že decembra lani, vendar ga ni dobila, v glavnem zaradi nasilja na severu Kosova, kjer so tamkajšnji Srbi postavili barikade in v streljanju na pripadnike Kforja ranili več nemških in avstrijskih vojakov.

Deli s prijatelji