NOVOST

Vendarle našli zdravilo proti virusu HIV?

Objavljeno 03. januar 2013 21.55 | Posodobljeno 03. januar 2013 21.55 | Piše: S. N.

Terapevtsko cepivo je za določen čas močno zmanjšalo prisotnost virusa HIV v organizmu.

Je kaj narobe s cepivom, se sprašujejo mnogi, saj so med obolelimi in umrlimi tudi cepljeni.

MADRID – Ekipi španskih raziskovalcev je v sedmih letih uspelo razviti terapevtsko cepivo, ki lahko začasno zmanjša prisotnost virusa HIV v organizmu okuženih bolnikov. »Imunskemu sistemu smo dali navodila, da se nauči uničevati virus HIV, česar sicer sam po sebi ne bi počel,« je delovanje cepiva, ki so ga osnovali na imunskih celicah, ki so jih izpostavili virusu, pojasnil dr. Felipe Garcia iz španske bolnišnice Barcelona University's Hospital Clinic. Cepivo ne preprečuje bolezni, ampak deluje na celice, ki so izpostavljene okužbi s virusom. 

Sčasoma se je učinek izničil

Najboljši učinki cepiva so se kazali po 12 tednih, ko se je pri več kot polovici bolnikov (12 od 22) prisotnost virusa HIV v organizmu zmanjšala kar za 90 odstotkov. Cepivo je tako bolnikom omogočilo, da so določen čas živeli brez jemanja številnih zdravil, ki so zelo draga in imajo lahko tudi stranske učinke.

Sčasoma pa je učinek cepiva pri veliki večini bolnikov začel popuščati in po letu dni se je večina morala vrniti na običajno terapijo z antiretroviralnimi zdravili, ki so sicer učinkovita in omogočajo bolnikom, da leta živijo skoraj običajno življenje. Španski raziskovalci pa še niso rekli zadnje besede: njihov cilj je, da bi razvili cepivo, ki bi dolgoročno, morda celo za vse življenje, zavrlo širjenje virusa HIV v človeškem organizmu. 

Deli s prijatelji