TREND

Veganski junk food osvaja svet

Objavljeno 14. avgust 2016 12.45 | Posodobljeno 14. avgust 2016 12.45 | Piše: S. I.

Ponudba veganske hrane je zelo pestra, pri čemer so strašno priljubljeni tudi nezdravi prigrizki.

Veganska hrana naj bi bila zdrava in odgovorna do okolja, a tudi vegani, ki zavračajo vse živalske prehranske izdelke, kot so meso, jajca in mleko, obožujejo hitro prehrano (junk food). Vegansko gibanje postaja čedalje bolj priljubljeno po vsem svetu, z njim pa se širijo tudi lokali, ki ponujajo veganske krofe, pice in burgerje. »Ponudba nezdrave hrane je zelo pestra in težko se ji je upreti,« priznava 28-letna Jessica McCully, ki si je na veganskem festivalu v Los Angelesu privoščila tortiljo z rastlinskim nadomestkom piščančjega mesa. Jessica je novinka v svetu veganstva, a pravi, da se že po dveh mesecih brez uživanja živalskih izdelkov počuti srečnejša in polna energije.

Po najnovejši raziskavi družbe Harris Interactive se za vegane označuje od sedem do osem milijonov Američanov, pri čemer jih velik del živi v meki zdravega življenja Kaliforniji. Sodobni jedilnik, ki ne vsebuje mesa, jajc in mleka, je precej obsežnejši od stereotipne leče in žitnih kosmičev, saj tudi nobel restavracije ponujajo gurmanske veganske jedi, kot so solata z lubenico, mandljevim sirom in praženimi pistacijami ali pa cvetovi bučk, polnjeni z rikoto iz oreščkov makadamije.

Seveda pa vsa ponudba ni iz visoke kuhinje: obstaja polno restavracij, ki ponujajo hrano za dušo, kot so burgerji iz tofuja ali sejtana, povaljani v drobtinah in praženi v olju. V Los Angelesu poteka tudi letni veganski Oktoberfest, na katerem si vegani poleg piva lahko privoščijo vrsto nasitnih in nezdravih prigrizkov. Na zadnjem veganskem festivalu v Anaheimu, predmestju Los Angelesa, je bilo že težko najti solato iz kvinoje, medtem ko so se pred stojnicami z veganskimi picami in burgerji delale dolge vrste. »Rada imam hitro prehrano,« je dejala 54-letna Lori Whitaker. »Obožujem vegansko pico in takose. In to je odlično, saj si marsikdo predstavlja, da vegani jemo le korenje in zeleno.«

V losangeleški hipsterski četrti Silver Lake tako slaščičarna Donut Farm ponuja sladke ocvrte krofe, le da so veganski in začinjeni z zelenim čajem ali soljeno karamelo. »Mislim, da je veganska hrana vsekakor bolj zdrava od običajne,« zatrjuje prodajalec krofov Chris Boss, ki poudarja, da tudi pri pripravi krofov uporabljajo ekološko pridelano moko in sladkor ter kokosovo mleko. »Naše slaščice dejansko vsebujejo manj holesterola in transmaščob. A konec koncev so tudi naši krofi le ocvrte kepe testa, polne kalorij,« dodaja Boss.

Številni vegani pravijo, da so se za takšno prehranjevanje odločili zaradi zdravja in ljubezni do živali. »Industrijska pridelava mesa je nekaj grozljivega,« pravi svetovalka za veganski življenjski slog Annie Jubb, ki pa priznava, da vsi vegani niso zdravi. »Marsikdo se baše z veganskim čipsom ali cvrtjem. Uživanje sojinih burgerjev, sojine slanine trikrat na dan ni zdravo prehranjevanje.« Tudi prepričana veganka, ki med svoje nekdanje stranke prišteva hollywoodskega zvezdnika Leonarda DiCapria, si občasno privošči kaj bolj nezdravega, denimo veganski pire krompir z omako iz gobic.

»Trudimo se, da bi ljudem ponudili zdrave in hranljive jedi,« pravi Ryland Engelhart, solastnik verige veganskih lokalov Cafe Gratitude. »Seveda pa ne moremo pričakovati, da bodo ljudje kar čez noč začeli jesti le rezance iz alg, kalčke in fermentirano sojo.« Poudarja pa, da morajo tudi vegani uživati uravnoteženo prehrano – tako kot vsi preostali. 

Deli s prijatelji