PRIKRIVANJE PRIMANJKLJAJA

Večina senatorjev za odstavitev predsednice

Objavljeno 12. maj 2016 12.13 | Posodobljeno 12. maj 2016 12.13 | Piše: STA, K. K.

Po več kot 17 urah razprave, ki ji bo ob koncu sledilo elektronsko glasovanje, je podporo postopku odstavitve že izreklo 41 od 81 senatorjev, kar je potrebna najmanjša podpora.

Dilma Rousseff in šef kabineta Jaques Wagner kukata skozi okno.

BRASILIA Večina brazilskih senatorjev je podprla odstavitev predsednice države Dilme Rousseff za 180 dni in začetek postopka za njeno odstavitev zaradi prikrivanja proračunskega primanjkljaja. Razprava pred glasovanjem v brazilskem senatu sicer še poteka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po več kot 17 urah razprave, ki ji bo ob koncu sledilo elektronsko glasovanje, je podporo postopku odstavitve že izreklo 41 od 81 senatorjev, kar je potrebna najmanjša podpora. Po pričakovanjih naj bi razprava trajala še več ur.

Postopek za odstavitev Rousseffove so sprožili, ker naj bi med predvolilno kampanjo leta 2014 prikrila dejanski proračunski primanjkljaj. Očitajo ji, da je poneverjala proračunske izkaze z nezakonitim izposojanjem denarja iz državnih bank in to prikazovala kot proračunske prihodke. Sama trdi, da to ni nič takšnega in da so to počele tudi druge vlade pred njeno.

Rousseffova in njeni podporniki so postopek odstavitve označili za poskus državnega udara in poudarili, da predsednica ni obtožena nobenega kaznivega dejanja. Predsednica se je v torek v zadnjem poskusu preprečitve glasovanja v senatu tudi pritožila na vrhovno sodišče. To je v sredo pritožbo zavrnilo, z odločitvijo sodnika Teorija Zavasckija pa se je odprla pot za odločitev v senatu.

Spodnji dom kongresa je začetek postopka odstavitve predsednice izglasoval 17. aprila. Začasni predsednik poslanske zbornice Waldir Maranhao je sicer v ponedeljek razveljavil glasovanje, češ da so ga zaznamovale nepravilnosti, a si je naslednji dan premislil. S tem je odprl pot za nadaljevanje postopka proti Rousseffovi.

Deli s prijatelji