BEGUNCI

Več kot 3000 beguncev na Dunaju

Objavljeno 01. september 2015 16.18 | Posodobljeno 01. september 2015 16.22 | Piše: STA, M. I.

Le šest Afganistancev je zaprosilo za azil na Dunaju, preostali so namenjeni naprej v Nemčijo.

DUNAJ – Na dunajsko železniško postajo Westbahnhof je samo v ponedeljek iz Madžarske pripotovalo 3650 beguncev. Od teh je le šest Afganistancev zaprosilo za azil, preostali so pot nadaljevali v smeri Nemčije, je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočila policija. V München jih je že v ponedeljek prispelo približno 1600.

Naval beguncev v Avstrijo iz Madžarske se je sprožil v ponedeljek, ko so madžarske oblasti migrantom prenehale preprečevati pot iz države. Potem ko so se na večjih železniških postajah v Budimpešti policisti umaknili, se je na stotine migrantov vkrcalo na vlake proti Nemčiji in Avstriji.

V ponedeljek jih je na Dunaj prispelo 3650, od katerih so praktično vsi nadaljevali potovanje v smeri Salzburga in Nemčije. Iz Bavarske so v ponedeljek zvečer sprva poročali o prihodu približno 400 beguncev. Od teh se jih je skoraj polovica izkrcala že v Rosenheimu blizu meje z Avstrijo, kjer so jih registrirali, polovica pa jih je odpotovala proti Münchnu.

V bavarsko prestolnico jih je do konca dneva prispelo vsega skupaj 1600, z železniških postaj v Stuttgartu in Frankfurtu pa poročajo o prihodu dodatnih 200 beguncev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V Nemčiji se sicer pripravljajo na nove prihode. Iz Salzburga je glede na navedbe avstrijske policije na poti proti Nemčiji približno 2000 migrantov. Okrog 200 so jih medtem na Češkem odstranili z vlakov v smeri Nemčije. Začasno so jih nastanili v mestih Breclav in Hodonin.

Nemčija je sicer pred dnevi za sirske državljane prekinila izvajanje dublinske uredbe, v skladu s katero mora prosilce za azil obravnavati tista država članica EU, v kateri so vstopili v EU.

Deli s prijatelji