NA MORJU

Vdova že sedem let
 živi na razkošni ladji

Objavljeno 04. februar 2015 10.25 | Posodobljeno 04. februar 2015 10.25 | Piše: E. B.

Vse od moževe smrti 1997. potuje in na križarki prepleše vsak večer.

Mož ji je pred smrtjo izrazil še zadnjo željo: naj se ne utaplja v žalosti, temveč naj znova zaživi srečno in si privošči dolgo križarjenje. In Lee Wachtstetter dandanes nihče ne more očitati, da se je izneverila življenjskemu sopotniku, ki je umrl za rakom: vse od 1997., odkar je vdova, namreč potuje!

Morje je tako postalo njen dom, po moževi smrti je namreč prodala razkošno vilo v floridskem Fort Lauderdalu in se naselila na še razkošnejši ladji. Križarjenje je bilo najljubša oblika oddiha Lee in Guya Masona, s katerim je bila srečna kar pol stoletja, in ko je ostala sama, je zdaj 86-letnica preprosto sklenila, da bo križarila do konca svojega življenja. »Dan pred smrtjo mi je rekel: 'Nikoli se ne odpovej križarjenju.' Spoštujem njegove želje, zato sem si iz življenja ustvarila pravljico. Živim popolnoma brezskrbno, vsak večer plešem po več ur. Moj mož ni nikoli plesal, a ga ni motilo, da sem se po parketu vrtela z drugimi,« zadovoljno pove vdova, ki je prva leta samskega življenja preživela na ladji linije Holland Amerika, a ko je družba opustila plesne večere, si je izbrala drugi dom na valovih, Crystal Serenity, kjer je že sedem let.

Vse od 1997. je opravila že več kot 200 potovanj, od tega 15 okoli sveta, in obiskala več kot sto držav. Številni člani zdajšnje posadke, ta šteje 655 glav, ji pravijo Mama Lee, pojasnjuje vdova: »Mojega priimka ni ravno preprosto izgovoriti, tako da jih povsem razumem!« Lee redko sploh stopi na kopno, kljub temu pa prek računalnika ohranja stike z domačimi, in ko njen razkošni dom obišče Miami, pripravi snidenje s tremi sinovi, njihovimi izbrankami in skupno sedmimi vnuki. Toda ne pričakujte, da bom vašim otrokom varuška, je že pred leti pribila potomcem in jih podučila, da se morajo v življenju znajti sami: kakor se je ona še kako dobro znašla z ljubim Guyem, ki ga je vzela 1948.

Lee vsako leto na križarski ladji stane dobrih 100.000 evrov, v ceno pa je vključen poln program, vsi obroki, kabina, neskončne zabave in osebje, ki ji streže noč in dan. Nekaj denarja zasluži tudi z izdelavo gobelinov, sicer pa je, kot rečeno, za razkošno bivanje prodala floridsko vilo, se odpovedala vsem prihrankom, pridno odšteva tudi pokojnino, a je nekako preračunala, da ji denarja do smrti ne bo zmanjkalo. Za zdaj je njena poglavitna skrb, kje bo praznovala 87. rojstni dan: če bo imela srečo, se bo ladja takrat ravno privezala v Istanbulu, kjer bi se rada obdarila z novo plesno obleko. 

Deli s prijatelji