NOV ŠKANDAL

Vatikan: mafijca pokopali poleg papežev

Objavljeno 02. maj 2012 15.42 | Posodobljeno 02. maj 2012 15.42 | Piše: S. U.

Papeška država se je znašla pred novim škandalom.

Očitno tudi v Vatikanu niso ravnodušni do žgečkljivih vsebin.

RIM – Vatikan se je znašel v središču novega škandala, potem ko je neimenovani vir (menda iz agencije Ansa) za časnik The Independent potrdil, da so leta 1990 v baziliki svetega Apolonija (Sant'Apollinare) poleg številnih papežev in kardinalov pokopali tudi zloglasnega italijanskega mafijca Enrica de Pedisa, vodjo mafijske združbe Magliana. Vse to v zameno za velikodušno odškodnino, milijardo lir oz. 660.000 ameriških dolarjev. Zeleno luč za pokop naj bi bil dal takratni kardinal Ugo Poletti. Vatikan omenjene navedbe časnika ni želel komentirati.

Sicer pa naj bi bila mafijec in Vatikan povezana še v eno afero. Leta 1983 je bil takratni vodja Magliane vpleten v ugrabitev in umor hčerke enega izmed predstavnikov vatikanske banke. V javnosti so se več let porajala ugibanja, kaj se je sploh zgodilo, po eni izmed teorij pa naj bi bila hčerka bančnika pokopana kar poleg trupla mafijca v baziliki svetega Apolonija.

Zaradi velikega pritiska javnosti so se v Vatikanu odločili, da bodo de Pedisov grob odprli, njegove posmrtne ostanke pa prenesli in pokopali na javnem pokopališču.
 

Deli s prijatelji