SVET ŠTEVILK

Vas mika oddih na na ostanku Atlantide

Objavljeno 23. julij 2015 00.20 | Posodobljeno 20. julij 2015 10.41 | Piše: T. P.
Ključne besede: Atlantida

Poletni oddih marsikdo povezuje z osvežilnim skokom v morje in poležavanjem pod razgretim soncem, pri čemer je razvajanje še drugih čutov zgolj dodaten bonus. Skratka vse, kar nam da obisk katerega od skoraj neštetih otokov, ki razpršeno molijo iz morja na tem ali onem koncu naše oble.

Raziskovalci, ki so odkrili potopljeno pokrajino, so ustvarili njeno 3D-podobo

Pa vendar nekatera otočja privabljajo močneje kot druga, s skoraj magnetno silo, zaradi česar si jih ljubitelji odkrivanja našega planeta želijo videti in doživeti vsaj enkrat. Če morda tudi v vas utripa želja po otoškem raju, a se ne morete odločite, v katero smer bi krenili, si lahko pomagate lestvico najboljših in najlepših, ki je zrasla v mislih bralcev vodilne popotniške revije Travel and leisure magazine.

1. Galapaško otočje: Pozdravljeni v raju Charlesa Darwina. Prav na Galapaškem otočju, ki ga sestavlja 18 večjih in več kot 100 manjših otočkov in čeri, se mu je porodila teorija evolucije in naravnega izbora. A vendar si ljudje tega vulkanskega arhipelaga sredi Tihega oceana ne želijo obiskati le zato, da bi poskušali ujeti raziskovalčev um, temveč predvsem zaradi bogatega živalskega in rastlinskega sveta. Od pingvinov in morskih levov, morskih psov in želv – po teh je otočje dobilo ime – do legvanov. A turizem in pretiran izlov sta terjala davek, saj se je otočje znašlo na Unescovem seznamu ogroženih znamenitost, zaradi česar je ekvadorska oblast nemudoma začela izvajati ukrepe, ki so obrodili sadove, saj je pred petimi leti otočje zdrsnilo z zlovešče liste.

2. Bali: Indonezijski otok bogov s hindujskimi templji, riževimi terasami in pohajkovanjem po hribovjih lahko ogromno ponudi ljubiteljem narave in kulture, a vendar množice najbolj privablja z nebeškimi plažami in živahnim nočnim utripom. V prvi vrsti mesti Kota in Seminjak, zaradi česar so tamkajšnje turistične agencije lani zagnale akcijo, s katero poskušajo turiste – tujih obiskovalcev je bilo leta 2012 le odtenek manj kot 2,9 milijona – zmamiti tudi v druge predele otoka.

3. Maldivi: Še na začetku 70. let zanje skoraj nihče ni vedel, danes pa je turizem eden glavnih stebrov tamkajšnjega gospodarstva, če ne celo vodilni. S kristalnim morjem, dih jemajočimi plažami in bogatim morskim življenjem dvojna vrsta 26 naravnih atolov privablja ljubitelje potapljanja in seveda, z razkošnimi letovišči in mirno idilo, mladoporočence. Ker pa arhipelagu v Indijskem oceanu pripada lenta najnižje ležeče država, ji v sto letih zaradi dvigovanja morske gladine grozi izginotje.

4. Tasmanija: Ne moremo ji nadeti naziva tropski raj kot večini najbolj priljubljenih otokov, pa vendar se je hribovita avstralska zvezna država na skrajnem jugu usidrala v srca popotnikov. Zlasti tistih, ki jih nezadržno privlačijo naravne lepote, ki jih je tu v izobilju. Tasmanci svoje dežele namreč ne imenujejo zaman Natural State (Naravna država), saj okoli 40 odstotkov Tasmanije pokrivajo naravni rezervati, nacionalni parki in območja svetovne dediščine. Po teh se, seveda, podijo slavni tasmanski vragi.

5. Santorini: Vulkanski grški otok, za katerega nekateri menijo, da je ostanek mitične Atlantide, je že leta na lestvicah sanjskih in najbolj priljubljenih otokov. Ne privablja namreč zgolj s slikovitimi belimi hišicami, ki kraljujejo na vrhu mogočnih klifov, temveč tudi s čudovitimi plažami, okusnimi vini in jedačo, ki razvaja brbončice in obljublja razkošne užitke, nad katerimi se verjetno ne bi pritoževal še tako zahteven hedonist. 

Deli s prijatelji