RODOVITNO

Vas dvojčkov na Hrvaškem

Objavljeno 07. marec 2012 21.21 | Posodobljeno 07. marec 2012 21.21 | Piše: E. B.

V vasici pri Slavonskem Brodu se rodi največ dvojčkov v državi.

Ponosni mami

SLAVONSKI BROD – Kakovostna pitna voda, neokrnjena narava, zdravilno blato, geni ali zgolj naključje? Kakšna je skrivnost Donje Bebrine, sedemnajst kilometrov od Slavonskega Broda, kjer se vsako leto rodi največ dvojčkov? V majhni vasi, ki šteje komaj 400 prebivalcev, jih je namreč kar trideset: v zadnjih sto petdesetih letih se jih je rodilo kar 68 parov, kar je triinpolkrat več od hrvaškega povprečja, ki dvojno srečo prinese le enkrat na sto porodov.

Podatek je še toliko zanimivejši, ker je v isti vasi neverjetno veliko samskih odraslih, domačini se tako radi pošalijo, da so drugi starši zato primorani izboljšati podobo Donje Bebrine in nadoknaditi primanjkljaj. Še ena zanimivost: tamkajšnjo osnovno šolo, ki ponuja izobrazbo prvih štirih razredov, obiskuje zgolj 14 otrok, med temi pa kar dva para dvojčkov in celo trojčki. »V šoli poučujem že šest let, pa se mi kmalu obeta že četrti par. Nekateri menijo, da je učiteljicam tako olajšano delo, saj nam ni treba skrbeti, da bo kdo doma zatajil slabe ocene ali domačo nalogo, saj ga bo že zatožil sorojenec,« pojasnjuje Irena Štević.

Zasluge pripisujejo neoporečni vodi, zdravilnemu blatu ali genom

Da jo marsikdaj zagodejo geni, je znanost že zdavnaj potrdila, nekatere družine iz Donje Bebrine pa temu nikakor ne morejo oporekati: denimo Katica in Barbara Galič, ki sta se rodili leta 1958, sta pet let pozneje dobili sestri Marico in Ankico, trojčki prvošolčki David, Gabrijel in Veronika Matičević pa imajo že odrasla brata dvojčka, Danijela in Gorana. »Moja sinova nista mogla verjeti, da bosta pri šestnajstih letih dobila kar dva brata in sestro obenem. Zdravniki v Slavonskem Brodu so me napotili v zagrebško porodnišnico, kjer so se rodili trije zdravi otroci, ki so danes krepki in živahni, povrhu pa še odličnjaki. Prepričana sem, da je skrivnost v genih, obe moji babici sta namreč rodili dvojčke,« je medijem zaupala Ankica, pogumna mati kar petih otrok.

Nekateri spet menijo, da gre zasluge za tako posebno obdarjene družine pripisati dejstvu, da si mnogi življenjskega sopotnika poiščejo med sovaščani: torej dobri geni ostanejo na vasi, manj kakovostni pa zapustijo domač kraj. A ne glede na razlog in dvojno ali celo trojno srečo ob rojstvu starši opozarjajo tudi na manj prijetno plat takšnega zalogaja: več skrbi, več obveznosti, več stroškov.

Deli s prijatelji