POMANJKANJE

Varčevanje z vodo v Kaliforniji

Objavljeno 13. maj 2015 22.44 | Posodobljeno 13. maj 2015 22.44 | Piše: S. I.

Izredni varčevalni ukrepi bodo prizadeli predvsem navadne državljane, saj je kmetijski sektor izvzet, čeprav je največji porabnik vode za človeške potrebe.

Protestna tabla pred posušenim nasadom dreves. Foto: Reuters

Kalifornijske oblasti so prvič v zgodovini uvedle pravila za obvezno varčevanje z vodnimi viri v urbanih naseljih, saj se ta ameriška zvezna država že tretje leto zapored bojuje s katastrofalno sušo. Izredni ukrepi predvidevajo, da bodo nekatere mestne skupnosti morale zmanjšati porabo tudi za do 36 odstotkov, in to kljub dejstvu, da predstavljajo le petino celotne potrošnje vode.

Kmetijski sektor, ki porabi 80 odstotkov vode za človeške potrebe, je izvzet iz izrednih ukrepov. Kalifornijski guverner Jerry Brown vztraja pri odločitvi, saj da se kmetje že brez tega bojujejo s pomanjkanjem vode za namakanje polj. Eden glavnih ciljev poostrenih pravil je zmanjšanje porabe vode, namenjene za zalivanje okrasnih cvetic in zelenic.

Strogi ukrepi

V San Franciscu bodo morali zmanjšati porabo za osem odstotkov, v Los Angelesu za 16, v San Joseju za 20 in v Sacramentu za 28 odstotkov. Najbolj pa bo ukrep prizadel mesti Bakersfield in Modesto v dolini San Joaquin ter bogati Beverly Hills, kjer bodo morali porabo zmanjšati za celih 36 odstotkov.

Številna kalifornijska okrožja se pritožujejo nad ukrepi Brownove vlade, češ da so nepravični in da kaznujejo navadne državljane namesto kmetijskih in industrijskih porabnikov, ki so največji potrošniki te osnovne dobrine. Drugi opozarjajo na dejstvo, da so prebivalci že več let dodatno plačevali dobaviteljem za vodo, ki so jo hranili za sušne mesece, zdaj pa te ne bodo smeli porabiti.

Ukrepi bodo pritisnili tudi na dobavitelje vodnih virov, ki bodo morali kalifornijski vladi redno poročati o napredku. Tudi v najmanjših okrožjih bodo morali zbirati podatke o porabi in zalivanje zelenic omejiti na le dva dneva na teden. 

Deli s prijatelji