NERAZUMNO

Valčke in polke vrgli iz svetovne dediščine

Objavljeno 23. januar 2012 23.32 | Posodobljeno 23. januar 2012 23.36 | Piše: Adrian Grizold

Dunajski plesi niso več na Unescovem seznamu zaradi nespoštovanja žrtev holokavsta.

Havajski kralj je pisal dunajske valčke (foto: S. N.).

DUNAJ – Nekdanja habsburška prestolnica seveda ni le mesto palač, muzejev ter kavarn in slaščičarn, marveč tudi plesov. Od druge polovice 19. stoletja je Dunaj svetovna prestolnica valčka, danes se v pustnem času v njem odvija več kot 500 plesov, kar 17 med njimi je uvrščenih v Unescovo nesnovno svetovno kulturno dediščino. Večina velikih pustnih plesov se odvija na območju Ringa, v velikih ustanovah, kot so opera in zlata dvorana, nekdanja cesarska palača in rotovž. V zadnjem desetletju se je na manj elitnih lokacijah pridružilo še več nadvse pisanih prireditev, a v glavnem Dunajčani še stavijo na izbrano družbo, milozvočno glasbo in elegantna oblačila. Glavna plesna sezona se začne z novim letom, januarja in februarja se ob vikendih odvija tudi po deset in več plesov hkrati. Te dni je polčas, za nami so že cesarski, filharmonični in jubilejni 90. cvetlični ples v rotovžu, na njem so slavili 150-letnico javnih mestnih vrtov, saj so avgusta 1862 javnosti odprli prvi mestni park. A brez škandalov očitno ne gre, in letošnji je vsekakor hujši od neokusnih prestopkov gradbenega barona Richarda Lugnerja.

Ples na 
milijonih žrtev?

Letos v dogajanje ni zaorala le kriza, odjeknil je odmevni škandal glede plesa desničarskih organizacij WKR v Hofburgu. Pritisk je postal prevelik, najprej so decembra iz Hofburga sporočili, da prostori stare habsburške rezidence bratovščinam niso več na razpolago in tvegali plačilo kazni za prekinitev dogovora in odpoved. Ob vse glasnejših protestih je Unesco dunajske plese na hitro umaknil s svojega seznama. Lani so se protestniki zgražali, da bratovščina WKR »pleše na milijonih mrtvih Judov,« letos pa bi njihov ples celo sovpadal s spominskim dnem žrtev holokavsta, 27. januarja 1945, ko so osvobodili preživele v taborišču smrti v Auschwitzu. Začasno je ob naslov vseh 17 v dokumentu navedenih prireditev, menda bo moral odstopiti tudi avstrijski odbor za dediščino, ki se izgovarja, da je tudi ples WKR izpolnjeval vse formalne pogoje svetovne organizacije. V resnici gre za ritualno prireditev spornih fantovskih bratovščin s skrajne desne scene, ki oživljajo tudi nacionalsocialistično in velikonemško tradicijo. Ob vsem je najbolj presenetljivo, da med 17 plesi Unescovega seznama ne najdemo opernega in filharmoničnega plesa. Avtonomne skupine si vsako leto privoščijo manjše ulične spopade s policijo zaradi opernega plesa, med spornejše prireditve pa ob rajanju spolno drugače usmerjenih spada še ples lovske bratovščine, ki ga na Dunaju organizirajo od leta 1905.

Valček globalni fenomen

Sever in evropski zahod je z valčkom okužil že Johann Strauss st., z njegovim sinom, dunajskim kraljem valčkov, se je razširil v Rusijo in prek luže, zadnji havajski kralj David Kalakaua ga je po obisku Dunaja poleti 1881 ponesel vse do Oceanije. Doma v Waikikiju je začel še sam skladati valčke, osnoval je velik orkester in v Honoluluju želel postaviti kopijo dunajskega Ringa. Tako kot operni ples in dvorno jahalno šolo z lipicanci naši severni sosedi tradicijo uspešno prodajajo svetu, na plese pa prihaja na tisoče tujcev. Rusi imajo lastnega na Dunaju, v Pekingu in New Yorku in še kje pa organizirajo bleščeče kopije. Največ prostora za elitne plese je v Hofburgu, kjer se v glavnem odločajo za slavnostno in ceremonialno dvorano ter bleščečo pozlato dvoran stare redute. Letos se v nekdanji cesarski rezidenci, sedanjem sedežu avstrijskega predsednika, odvija kar 20 plesov, ki se jih bo udeležilo okoli 60.000 ljudi. Med drugimi je bil na sporedu 111. ples slaščičarjev, 19. januarja so se v narodnih nošah zavrteli Štajerci, dan kasneje so se na parket podali častniki, 28. januarja jim bodo sledili zdravniki, dva dni kasneje še lovci, 10. februarja pa kavarnarji, ki bodo na 55. plesu nazdravili z dvignjenimi skodelicami.

Vse se vrti, vse nori

Ob valčkih in četvorkah Dunaj že dolgo ponuja pisano paleto karnevalskih prireditev: 11. februarja se bodo pod naslovom Ljubezen ima pisana krila znova zavrteli na mavričnem plesu v park hotelu Schönbrunn, izkupiček pa je namenjen lezbijskim in gejevskim projektom. Že 18 let imajo svoj ples tudi begunci, ki jih bo 17. februarja zabaval Coco Mbassi z afriško jazz skupino iz Kameruna. V času suhih krav vse več uglednih kulturnih inštitucij ponuja svoje zgodovinske dvorane za plesne prireditve. Med njimi je tudi Koncertna hiša, 20. februarja bodo tam pripravili prvi ples v maskah z naslovom From Rio to Vienna, tri dni prej bo prizorišče 63. bombončkovega plesa. Najstarejša in največja študentska pustna prireditev so Rudolfinske redute, predstavnice nežnejšega spola pridejo same in maskirane, plesalce si izberejo šele na plesu. Za enega najlepših plesov velja prireditev znamenite plesne šole Elmayer, na letošnji pustni torek je na sporedu že 92., do polnoči, ko nastopi pepelnica, pa morajo Hofburg zapustiti še zadnje pepelke. V Zlati dvorani glasbenega združenja se je sredi januarja odvijal 71. filharmonični ples, ki je v eleganci in stilu že zdavnaj prekosil opernega, ponudil je tudi dovolj sodobne glasbe. Med priljubljenimi lokacijami je tudi zimski vrt baročne palače Auersperg, povsem razprodan je tudi novogotski rotovž, ki bo 19. maja gostil še najbolj pisanega vseh plesov – jubilejni 20. Life Ball. Kar nekaj velikih plesov je na sporedu šele po karnevalskem času, tako se bodo 28. aprila v rotovžu že petič zbrali na plesu različnosti (Diversity Ball) ljudje raznovrstnih veroizpovedi, korenin in slojev, spolnih nagnjenj in starosti. V vročem poletju se znova obeta tudi ples za lipicance …
 

Deli s prijatelji