KARNEVALI

V znamenju vročine in zime: pust je gotof

Objavljeno 16. februar 2013 14.44 | Posodobljeno 16. februar 2013 14.45 | Piše: Adrian Grizold

Tržačani prestavili karnevalsko povorko na drugo junijsko nedeljo.

Med seboj se bo za krono pomerilo kar 15 šol sambe.

Tako, tudi pust je gotof! Točno smo napovedali, da se bo letošnji beneški karneval utopil, nič bolje ni bilo po Beneškem zalivu do Trsta in Milj ter Reke in Opatije. Marsikje so programe zaradi burje, mraza ali celo snega okrnili ali prestavili v poletje. Poletni karnevali so pri nas manj uveljavljena tradicija, a jih najdemo od alpskih dolin in v Sredozemlju.

V Benetkah je v pustnem času voda kar večkrat zalila staro mesto, a nekaj tradicionalnih prireditev, kot je let angela, so le rešili. Z Markovega kampanila se je s kamero v laseh pogumno pognala lanska karnevalska kraljica in za najlepšo Marijo izvoljena Marta Finotto. Na drugem koncu sveta, južni polobli, kjer se namesto zime poslavlja poletje, je bilo v tropskem Riu še posebno vroče, na slovitem sambadromu. Tam ni krize, Brazilija spada med najbolj obetavne dežele, 40-glava žirija je odločila, da letos slavi šola sambe Unidos da Tijuca, kot večina skupin se je odločila za ekološko temo obvarovanja deževnih pragozdov in zelenega planeta. V prvi vrsti je fascinantno dogajanje brez maske ali uniforme spremljal tudi monaški suveren knez Albert II., ki si zelo prizadeva za naravo v Sredozemlju. Danes (v soboto!) se bo na dolgi noči sambe šest najbolje uvrščenih šol še zadnjič predstavilo navdušeni množici.

V Trstu poleti

Nemci so si v tradicionalnih karnevalskih deželah dali duška s parodiranjem politikov, nekaj sprevodov je zaradi snega odpadlo. Med tistimi, ki so morali pust odpovedati, so bili tudi Tržačani, ki si prizadevajo oživiti zaspali karneval. Da ne bi bil ves trud zaman, so sklenili, da se bodo maškare iz Sv. Ivana, Rojana, Škednja, Barkovelj in od drugod sprehodile skozi mestno središče do obalne promenade v nedeljo, 9. junija. Veliki trg je na valentinovo dočakal okoli tri tisoč žensk, ki so kot milijarda ljudi po vsem svetu v akciji One billion rising up zaplesale proti nasilju nad ženskami. Na pobudo ameriške feministične pisateljice Eve Ensler (avtorice uspešnice Monologi vagine) se je letos odzvalo 197 držav, v njih so pripravili čez 7000 dogodkov.

V zaledju se je 46. tradicionalni kraški pust na Opčinah odvijal v zimi, pogrele so ga le vroče teme o denarju, politiki in katastrofah, nad vsem sta bdela letošnji pustni kralj Antonij Nikolij ne manjka (Mario Adamič) v spremstvu kraljice Juhance Basta d'vanca (Patrizia Rebula). V kategoriji vozov so zmagali domačini z Majevsko barko, ki so jim med pripravami vlomili v delavnico, ukradli nekaj glav ter z nestrpnimi napisi pomazali zidove, med skupinami so bile najboljše maškare iz Gropajcev in Padričarji v prizoru »jes jn in ti ne«. Openci so se zavestno odrekli politični satiri, je povedal eden pobudnikov Alberto Antoni in razglabljal o povezanosti prerokb in koncev sveta z Noetovo barko. Gmotna usoda prireditve skrbi predsednika organizacijskega odbora Igorja Malalana, da ne bi slovenski pust mrknil prav leta 2014, ko bo Trst evropska pustna prestolnica.

Po beneško …

Bogata je bila karnevalska pustna bera kljub zimi tudi na Goriškem z mnogo udeleženci iz zamejskih slovenskih vasi od Devina, kjer se letos spominjajo velikega punta leta 1714, do Gradeža in prek Benečije do Bricev in na sprevodih v Sovodnjah in Tržiču skrbijo za tradicijo. Pust je pomemben del narodne zavesti, zato si želijo več karnevalske navzočnosti iz matične domovine. Na kraškem pustu se je letos zbralo več skupin, deset vozov in devet skupin. Nova sta vozova iz Šempolaja in Cerovelj, iz Slovenije so se prijavile le maškare iz Merč in Marezig pri Kopru.

Tudi na Obali je nagajalo vreme, a so peti istrski karneval le izvedli, žal pa ni bilo nekoč že napovedanega povezovanja med tradicionalnimi istrskimi prireditelji od Milj do Reke. Tudi ob morju je bilo v vseh treh mestih (Koper, Izola, Piran) več sodelujočih, novost so bile etnografske pustne maske. Desetič so pustovali v Hrastovljah, enajstič so se na elitnem pustnem plesu zbrali v piranskem gledališču Tartini, v Portorožu pa so iskali pračloveka. S prvim Valentinovim dvornim plesom se je karnevalskemu dogajanju priključil še Pokrajinski muzej v Kopru. V svoji palači Belgramoni – Tacco so razgrnili bogato mestno zgodovino od bizantinskega Justinopolisa do beneške Capo'd'Istrie – glave Istre. V srednjem veku je Koper veljal za istrske Atene, v mestu so v številnih palačah živele bogate in učene plemiške družine, plesi so bili običaj. Ples in večerja za sto izbrancev (večerne obleke in beneške maske) sta se odvijala pod naslovom Pod masko Casanova …

Deli s prijatelji