ZABAVA IN POL

V zloglasnih Zrćah vlada nova droga

Objavljeno 13. julij 2014 15.00 | Posodobljeno 13. julij 2014 15.09 | Piše: T. L.

V popularne Zrće na otoku Pag si pot vse bolj utira ketamin, ki se sicer uporablja v veterini.

Divje zabave so del napornega poletnega vsakdanjika

ZRĆE – V zadnjih letih zelo priljubljeno žurersko poletno središče, Zrće na otoku Pag, je pripravljeno na poletni vrhunec zabave, glasbe in druženja. Žal pa to ni vse, kar se v Zrćah dogaja. Vse jasnejše je, od kod obiskovalcem energija in moč za neutrudno zabavanje.

Več zasežene droge

Prve letošnje policijske akcije so namreč pokazale, kaj daje vsaj delu obiskovalcev v Zrćah novo pogonsko gorivo: v nekaj julijskih dneh so zaradi posedovanja nedovoljenih drog prijeli več deset tujcev, zabeležili pa so tudi pojav doslej v Zrćah še ne preveč prisotne klubske droge, znane pod imenom special K ali ketamin. Pri zadrski policiji opozarjajo, da njihove ocene in podatki kažejo, da je problem z drogami v zabavišču precej večji, kot je bil v minulih letih, poroča Slobodna Dalmacija.

Čeprav se sezona še niti ni dobro začela, so letos policisti zaplenili precej več drog v primerjavi z enakim obdobjem lani. Največkrat so zasegli marihuano, amfetamine in ekstazi, po novem pa tudi ketamin. Tega so doslej največkrat našli pri mladih britanskih gostih. Med mladimi bogataši je ketamin v zadnjem času menda zelo priljubljen, najraje pa po njem posegajo mladi do 30. leta. 

Od evforije do psihoze

Ketamin je sicer veterinarsko anestetično zdravilo, ki se najpogosteje uporablja za zdravljenje konj. V medicini se uporablja le v izjemnih primerih, denimo v bolnišnicah, kadar morfij ne učinkuje. Pri ljudeh ga ne uporabljajo prav zaradi številnih škodljivih stranskih učinkov, med katerimi je najpogostejša psihoza. 

Manjše količine ketamina, ki se v obliki praška vdihavajo skozi nos, povzročajo evforično počutje in povečajo energijo, medtem ko pri večjih količinah lahko pride do resnejših težav: izgube občutka za stvarnost, halucinacij in padanja v polzavestno stanje ter paralize. Pri uporabnikih ketamina se lahko v urinu pojavlja kri, pogoste so bolečine v trebušnem predelu, odvisnost pa pripelje do težav v mehurju in ledvicah. Kratkotrajno lahko ketamin močno zniža krvni pritisk, povzroči težave v srčnem ritmu in sproži težave z vidom, opozarjajo zdravniki. 

Predoziranje lahko vodi do možganske ali srčne kapi. Najhujše pa je, da večina uporabnikov živi v zmoti, češ da ketamin ne povzroča odvisnosti. To pa strokovnjaki zanikajo. Pravijo, da se pri uživalcih zelo hitro zviša toleranca na drogo, zato je morajo jemati vse več, da bi vzbudili želena občutja. 

Za amputacije brez anestetika

Ketamin so leta 1962 razvili v ZDA, uporabljali pa so ga na bojiščih v Vietnamu tudi zato, ker so se bolniki zaradi njegovih halucinogenih učinkov počutili, kot da je njihovo telo ločeno od uma, in so lahko zdravniki izvajali hitre amputacije brez splošne anestezije.

Deli s prijatelji