KAZEN

V ZDA ostro nad 
malomarne koncerne

Objavljeno 04. september 2015 16.50 | Posodobljeno 01. september 2015 13.55 | Piše: Aleš Kovačič

Ameriške oblasti so italijansko-ameriškemu koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA) naložile kar 105 milijonov ameriških dolarjev kazni.

Ameriški minister za transport Anthony Foxx je z rekordno kaznijo za FCA opomnil tudi preostale proizvajalce, ki zamujajo z odpravo ugotovljenih serijskih napak.

Američanom in ZDA lahko očitamo marsikaj, a vladavina prava in zaščita potrošnikov je v tej gospodarsko najmogočnejši državi na svetu – razumljivo – brezhibna. Zato nikakor ne preseneča, da so najvišjo denarno kazen v zgodovini avtomobilizma doslej zaradi neodzivnosti in malomarnosti koncerna FCA pripisali prav uradniki ameriške vladne agencije za varnost v prometu (NHTSA).

23 vpoklicev, 
11 milijonov vozil

Poslovna rehabilitacija italijansko-ameriškega koncerna na severnoameriškem trgu, kjer FCA, predvsem znamka Chrysler, med avtomobilskimi proizvajalci beleži najvišjo stopnjo rasti prodaje (v prvi polovici leta za 6,1 odstotka), je zaradi rekordne globe in omajanega ugleda vprašljiva. NHTSA se je v že tako rekordnem letu po številu vpoklicev zaradi najrazličnejših potencialno usodnih napak na milijonih vozil različnih proizvajalcev odločil zaradi, kot pravijo, časovno nezadovoljivega izpolnjevanja dolžnosti na področju varnosti.

Gre za kar 23 vpoklicev 11 milijonov vozil znamk pod okriljem koncerna FCA, za katera je državna agencija doslej ugotovila, da imajo različne serijske napake, ki bi lahko pod določenimi pogoji vodile v nesreče s hudimi, celo smrtnimi poškodbami. Za njihovo odpravo je kajpak v razumnem časovnem okviru odgovoren proizvajalec, a ta tega ni storil. Nekatere se namreč vlečejo že od leta 2009.

V opomin preostalim proizvajalcem

Jasno je, da se zaradi stroškov in negativne publicitete tovrstnih vpoklicev tako rekoč vsi proizvajalci otepajo oziroma z njimi odlašajo, kolikor se da, zato se je ameriška vlada odločila ukrepati. Višina kazni, ki presega nedavni rekord 70 milijonov dolarjev, kolikor je morala v začetku letošnjega leta ameriški zvezni vladi plačati japonska Honda, je tako tudi opomin preostalim proizvajalcem vozil, ki neradi popravljalo ugotovljene serijske napake. »Ta kazen je jasen znak proizvajalcem, ki svojih dolžnosti na področju varnosti vozil ne jemljejo dovolj resno, da bomo v agenciji ukrepali proti njim,« je ob objavi visoke globe sporočil tamkajšnji minister za transport Anthony Foxx.

Predstavniki koncerna pod vodstvom Sergia Marchionneja so v sporočilu za javnost zapisali, da se z odmerjeno globo in razlogi zanjo strinjajo ter da bodo storili vse, da napake na vozilih odpravijo hitro in brez zapletov.

V dogovoru z NHTSA mora koncern od 578.000 lastnikov vozil znamk FCA, od tega je največ poltovornjakov dodge ram, po višji ceni od trenutne tržne odkupiti vozila z identificirano napako na zadnjem vzmetenju, ki lahko pod določenimi pogoji privede do izgube nadzora nad vozilom.

Si pa lahko Marchionne, ki se prav v teh dneh pospešeno pripravlja na prodajo koncernskega dragulja znamke Ferrari na ameriškem Wall Streetu, kljub vsemu nekoliko oddahne, saj so se državni nadzorniki odločili, da proizvajalcu ni treba odkupiti 1,56 milijona vozil znamk Jeep, ki so prav tako razlog za kazen, saj naj bi bilo manjše popravilo zadovoljiv varnostni ukrep.

Za nekatere 1000, 
za druge 100 dolarjev

Kljub temu pa bo moral koncern zaradi prepočasnega poteka vpoklica tistim lastnikom, ki se bodo odločili za zamenjavo svojega avtomobila, ponuditi bon v vrednosti 1000 dolarjev, vsem preostalim, ki se bodo odločili za popravilo, pa v vrednosti 100 dolarjev. Poleg denarnih kazni bo moral koncern za obdobje treh let upoštevati navodila in pripombe neodvisnega nadzornika NHTSA, ki bo spremljal potek vpoklicev, hkrati pa bo poročal še o napredku na področju varnosti.

Eden izmed dodatnih ukrepov za povečanje ozaveščenosti o prometni varnosti med kupci vozil FCA, ki jih nalaga uradni Washington, je namreč tudi razdeljevanje brošur o varni vožnji na avtomobilskih salonih.

Deli s prijatelji