NEVARNO

V ZDA nič več rakotvorna Coca-Cola in Pepsi

Objavljeno 09. marec 2012 16.53 | Posodobljeno 09. marec 2012 16.54 | Piše: S. J., STA

Spremembe veljajo le za ZDA, za evropsko tržišče proizvodnje pijač ne bodo spreminjali.

Kokakola uživa veliko priljubljenost in je prepoznavna po vsem svetu

NEW YORK – Kalifornija je uvedla nov zakon, po katerem morajo imeti pijače, ki vsebujejo določeno mero karcinogenih snovi, na embalaži opozorilno nalepko. Omenjeni zakon je podjetji Coca Cola Co. in PepsiCo Inc. prisilil k spremembi načini proizvodnje karamelnega barvila. Če tega ne bi storili, bi morali svoje izdelke opremiti z nalepko.

V skladu s standardi

V Kaliforniji so spremembe v načinu proizvodnje karamelnega barvila že uvedli, Kaliforniji pa bodo kmalu sledile tudi druge države po ZDA. Podjetji bosta za nekatere izdelke še vedno uporabljali karamelno barvilo, vendar sta uvedli spremembe, ki ustrezajo novim kalifornijskih standardom.

Tvegali bi le, če bi spili 1000 pločevink na dan

Podjetje Coca-Cola pa ne bo spremenila načina proizvodnje pijač, ki so namenjene evropskemu tržišču.

Potrošniki naj ne bi bili zaradi spremembe prav nič prikrajšani, saj v proizvodih ne bodo zaznali nobenih sprememb. Prav tako zagotavljajo, da so skrbi zaradi varnosti odveč. V podjetjih so prepričani, da njihovi izdelki za zdravje niso bili škodljivi niti do zdaj niti ne bodo v prihodnje. Način proizvodnje naj bi spremenili le zato, ker so se hoteli izogniti neutemeljenim opozorilom. Potrošnik bi moral spiti kar 1000 pločevink kokakole na dan, da bi škodoval svojemu zdravju.

Brez dokazov, da barvilo povzroča raka pri ljudeh

Ameriška asociacija za pijače (ABA) še vedno trdi, da je Kalifornija karamelno barvilo dodala na seznam karcinogenov brez dokazov študij, ki bi pokazale, da barvilo povzroča raka pri ljudeh. Upoštevali so samo eno študijo, kjer so preučevali učinke na laboratorijskih miših. Da bo njihova pijača ustrezala standardom, bodo dobavitelji karamele zmanjšali raven kemikalije 4-metilimidazola, ki lahko nastane med kuhanjem karamelnega barvila ter tako preide v številna živila.

Deli s prijatelji