ODKRITJE

V vili našel Hitlerjev konjak

Objavljeno 21. junij 2015 14.23 | Posodobljeno 21. junij 2015 14.23 | Piše: U. S.

Firerjev zaklad je odkril kuhar in lastnik restavracije.

Adolf Hitler.

Ko se je Nemčija konec 1944. že umikala in je ljudstvo stradalo, je Adolf Hitler skril svojo dragoceno alkoholno pijačo. Skrivališče je bilo tako dobro, da konjaka nihče ni našel dolgih 76 let – vse do zdaj.

Ko je Silvio Stelzer kupil vilo na čudoviti posesti Wasserschloss Moritzburg na Saškem, kjer je bil stari sedež kraljeve družine Saške, je vedel, da se seli v zgradbo z bogato zgodovino. Toda tistikrat še ni vedel, da bo med obnovo stavbe naletel na tolikšno bogastvo, zgodovinski zaklad.

Časnik Bild je poročal, da je dobro znani kuharski mojster, ki je v vili odprl restavracijo, med restavriranjem v podzemni sobani, pod prostranim vrtom, našel obsežno zbirko šampanjca in konjaka. V knjigi, ki so jo našli v hiši, piše, kako je Hitler sklenil dogovor s princem Ernstom Heinrichom von Sachsnom, tedanjim lastnikom vile. »Ob koncu leta 1944 je dal Hitler prepeljati svojo vinsko klet in delikatese v ta podzemni labirint, zaradi letalskih napadov v Berlinu ni bilo varno,« je Stelzer povedal za Bild. Vojaki so diktatorjev zaklad, zapakiran v na stotine zabojev, pripeljali z več tovornjaki. V zabojih so bili poleg alkohola še salame, sir, čokolada, cigarete in druge takrat redke dobrote. »Za prostor se je firer princu zahvalil s posebnim paketom, polnim poslastic. Od hrane ni ostalo nič, po 8. maju 1945 so ruske sile oropale in zaplenile vse,« pravi Stelzer, ki še ne ve, kaj bo z odkritim zakladom.

Mimogrede: trgovina iz druge roke v Ohiu trdi, da prodajajo spodnjice Hitlerjeve ljubice Eve Braun. Cena: 7500 dolarjev. Svileno spodnje perilo v barvi lososa z visokim pasom in obrobljeno s čipkami je na ogled postavljeno v s steklom zavarovanem zabojčku v trgovini Mantiques v kraju Elmore. Na spodnjicah so izvezene inicialke EB.

Deli s prijatelji