PO NAPADU

V Varnostnem svetu pozivi k zadržanosti, Žbogar iranski napad ostro obsodil

Izredno zasedanje Varnostnega sveta je zahteval Izrael.
Fotografija: Slovenski predstavnik v varnostnem svetu veleposlanik Samuel Žbogar. FOTO: Eskinder Debebe Un Photo/eskinder Debebe
Odpri galerijo
Slovenski predstavnik v varnostnem svetu veleposlanik Samuel Žbogar. FOTO: Eskinder Debebe Un Photo/eskinder Debebe

Predstavniki držav članic Varnostnega sveta ZN so na današnjem izrednem zasedanju zaradi sobotnega iranskega napada na Izrael nizali pozive vsem vpletenim stranem k zadržanosti, spoštovanju mednarodnega prava in načela mirnega urejanja sporov. Slovenski predstavnik Samuel Žbogar je iranski napad ostro obsodil.

image_alt
Čestitke in pozdravi: tako je Hezbolah čestital Iranu za napad na Izrael

»Iranski napad velikega obsega na Izrael ostro obsojamo. Odločno obžalujemo resno stopnjevanje krize tako, kot smo storili prejšnji teden v primeru napada na iranski konzulat. Ti dogodki grozijo s pospeševanjem spirale nasilja, ki se lahko razširi v spopad nepredvidljivega obsega,« je dejal Žbogar.

Izredno zasedanje Varnostnega sveta je zahteval Izrael, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je uvodoma ponovil odločno obsodbo resnega stopnjevanja krize z iranskim napadom na Izrael. Ob tem pa je spomnil, da je potrebno spoštovati načelo nedotakljivosti diplomatskih in konzularnih objektov ter osebja.

image_alt
Janša ob iranskih napadih: »Le v Sloveniji niso dojeli in predsednik vlade veselo lovi šparglje«

Iran je napad na Izrael utemeljil kot odgovor na uničenja svojega konzulata v Damasku 1. aprila, za kar Teheran obtožuje Izrael, ki pa odgovornosti za napad ni prevzel.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije