IZBRUH

V Ukrajini novi spopadi, štejejo mrtve

Objavljeno 04. junij 2015 12.13 | Posodobljeno 04. junij 2015 12.13 | Piše: STA, Mo. S.

V Doneškem bazenu so novi spopadi izbruhnili v sredo.

Ruski vojaki nimajo insignij.

KIJEV – Na vzhodu Ukrajine je v novih spopadih v zadnjih 24 urah umrlo najmanj 24 ljudi. Kijev je odgovornost za nove spopade pripisal ukrajinskim separatistom, ki naj bi sprožili novo ofenzivo proti ukrajinski vojski, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Proruski separatisti so sporočili, da so zadnji spopadi zahtevali 14 smrtnih žrtev na njihovi strani, prav tako je umrlo pet civilistov. Ukrajinska stran je sporočila, da je umrlo pet ukrajinskih vojakov.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes v Moskvi sicer izjavil, da je mirovni sporazum za vzhod Ukrajine stalno ogrožen zaradi dejavnosti Kijeva. Ta se po njegovih besedah izogiba izpolniti obveznost o vzpostavitvi neposrednih pogovorov s prorouskimi separatisti.

Udarec mirovnemu načrtu

V Doneškem bazenu so novi spopadi izbruhnili v sredo. Najhujši spopadi so potekali na območju Marjinke zahodno od Donecka. Razmere so se zvečer po navedbah Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) umirile. Ovse je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA danes tudi potrdil, da so prorouski separatisti na območju Donecka premaknili težko topništvo.

Kot ocenjuje Ovse, je vrnitev težkega orožja na frontno območje udarec mirovnemu načrtu iz Minska, v okviru katerega sta se obe strani februarja dogovorili o umiku vojaške tehnike s frontnih črt.

Deli s prijatelji