PO DRŽAVNEM UDARU

V Turčiji aretirali že 6000 ljudi, bodo vpeljali smrtno kazen?

Objavljeno 17. julij 2016 15.58 | Posodobljeno 17. julij 2016 15.58 | Piše: STA, A. L.

V Carigradu se upira še nekaj skupin pučistov.

ANKARA – V Turčiji se po petkovem neuspelem vojaškem udaru danes nadaljujejo aretacije pripadnikov vojske, ki so domnevno sodelovali v udaru. Kot je v Ankari sporočil turški minister za pravosodje Bekir Bozdag, so doslej aretirali že 6000 ljudi. Minister je ob tem napovedal nove aretacije. Za zdaj ni znano, koliko prijetih je iz vrst turške vojske in koliko je civilistov. Po poročanju turških medijev so zgodaj davi v provinci Denizli na zahodu države aretirali poveljnika brigade in več kot 50 vojakov.

V Carigradu se jih nekaj še upira

Turški premier Binali Yildirim je že v soboto povedal, da je med aretiranimi več generalov, pa tudi številni sodniki in državni tožilci, med njimi dva sodnika ustavnega sodišča.

Neimenovani visoki turški predstavnik pa je danes povedal, da so turške oblasti znova prevzele nadzor po vsej Turčiji, da pa se v Carigradu upira še nekaj skupin pučistov. Te skupine sicer po navedbah predstavnika, ki ga povzema tiskovna agencija Reuters, ne pomenijo več nevarnosti za državo. Po njegovih besedah je več pomembnih predstavnikov vojske še na prostosti, in izrazil prepričanje, da jih bodo oblasti kmalu prijele.

Ponovna uvedba smrtne kazni?

Turški predsednik Redžep Tajip Erdogan je po neuspelem udaru že napovedal, da bi lahko parlament odločal o ponovni uvedbi smrtne kazni v državi.

Del vojske, ki je sodeloval v udaru, je v petek zvečer zasedel nekatere strateške točke v Carigradu, napadal pa je tudi cilje v Ankari z zaseženimi helikopterji in letali. V neuspelem vojaškem udaru je bilo v noči na soboto ubito najmanj 265 ljudi, 1440 pa jih je ranjenih. Med ubitimi je 161 policistov in civilistov ter 104 pučisti.

Deli s prijatelji