ZVER

V Trumpovem avtu tudi orožje in vrečke s krvjo

Objavljeno 07. marec 2017 21.45 | Posodobljeno 07. marec 2017 21.45 | Piše: U. S.

Predsednika ščiti 20 centimetrov debela jeklena konstrukcija.

Zver bodo kmalu dostavili v Belo hišo. Foto: bestride.com

Znan je kot cadillac one ali zver, ameriški predsednik Donald Trump pa mu pravi osebna limuzina: prvi avto Amerike. Vozilo prestaja še zadnje preizkuse, preden ga bodo dostavili v Belo hišo.

Vozilo je dolgo 5,48 metra, poganja ga 6,5-litrski dizelski motor, končna različica bo prebarvana v črno in srebrno, tako kot vozilo, ki je v uporabi zdaj. Pri General Motorsu, ki je ga izdelalo, so sicer upali, da bo zver nared že za inavguracijo v začetku januarja, predsednik pa naj bi jo v uporabo dobil konec marca.

Oklepnik v podobi limuzine, vreden 1,2 milijona funtov, je del skupine dvanajstih, ki so stali približno 15 milijonov funtov, in velja za menda najvarnejše vozilo na svetu, kar vsekakor spada k predsedniku Združenih držav Amerike. Zver je težka osem ton, 20 centimetrov debela vrata so iz jekla, težka toliko kot tista na boeingu 757, zaprta ne prepustijo niti kapljice ob morebitnem biološkem ali kemičnem napadu. Vetrobranskega stekla ne prebije niti naboj, izstreljen iz magnuma. Podvozje je seveda ojačano, niti bomba mu ne more do živega, tudi rezervoar za gorivo naj bi bil odporen proti eksplozijam, ima s kevlarjem ojačane pnevmatike, ki omogočajo vožnjo, tudi če se poškodujejo, kovinska platišča pa so dovolj močna, da lahko avto vozi tudi s povsem uničenimi pnevmatikami. Okna so zapečatena, edino, ki ga je mogoče odpreti, pa še to le za sedem centimetrov, je voznikovo – ta je posebej izurjen član tajne službe –, včasih je pač treba plačati cestnino, v prtljažniku pa so ves čas na voljo vrečke s krvjo, ki ustreza predsednikovi krvni skupini (poskrbljeno je tudi za njegovo družino), pa kisikove maske in celo orožje, za vsak primer, zver je opremljena tudi z infrardečimi kamerami, ki omogočajo vožnjo v popolni temi, v prednjem odbijaču so tudi izstrelki s solzivcem. Predsednik lahko med vožnjo neovirano dela, pisarna je opremljena z videokonferenčnim sistemom in kodirnim satelitskim komunikacijskim sistemom, s pomočjo katerega je v stiku s podpredsednikom in Pentagonom. Armaturna plošča je pravi komunikacijski center z GPS-sledilnim sistemom.

Vozilo je tako rekoč nepokvarljivo, le enkrat se je zgodilo, da se avto ni premaknil: bilo je leta 2013, ko je voznik med obiskom v Izraelu v rezervoar natočil napačno gorivo. Agenti tajne službe so v zadregi in naglici iskali nadomestno vozilo, da so tedanjega predsednika Baracka Obamo prepeljali v Tel Aviv. Še en incident se je zgodil leta 2011 med obiskom Irske: tistikrat je avtomobil nasedel na hitrostni oviri tik pred ameriško ambasado v Dublinu.

Deli s prijatelji