LESTVICA

V tem mestu se živi najbolje: Ljubljana zaostaja

Objavljeno 15. marec 2017 16.23 | Posodobljeno 15. marec 2017 16.24 | Piše: U. S.

Ljubljana se je tako kot lani uvrstila na 76. mesto. Na Mercerjevi lestvici ocenjevali življenje 231 mest.

Dunaj je že osmo leto mesto z najvišjo kakovostjo življenja. Foto: Reuters

DUNAJ – Dunaj se je spet zavihtel na prvo mesto lestvice mest z najboljšo kakovostjo življenja, ki jo na osnovi 39 kriterijev vsako leto sestavi mednarodno svetovalno podjetje Mercer. Na letošnji 19. lestvici je 231 velemest, na prvem je že osmo leto avstrijska prestolnica, na zadnjem je tudi letos Bagdad. Kljub politični in finančni nestabilnosti v Evropi je življenje v večini mest na stari celini še vedno kakovostno. V raziskavi, ki je sicer namenjena multinacionalnim družbam in vladam kot pomoč pri razvrščanju zaposlenih na delovna mesta po svetu in določanju ustrezne višine plač, mesta ovrednotijo glede na desetine vidikov, od politične stabilnosti, infrastrukture, zdravstvene oskrbe in izobraževanja do rekreacije, kulture in kriminala. Dunaj je tudi letos naj zaradi močne kulturne scene, kakovostnega zdravstva, zmernih cen stanovanj in poceni javnega prevoza.

Na drugem mestu je švicarski Zürich, tretji novozelandski Auckland, četrti nemški München, peti kanadski Vancouver, med prvo deseterico so še Düsseldorf, Frankfurt, Ženeva, København in novinec Basel, ki si deseto mesto deli s Sydneyjem. London, Pariz, Tokio in New York niso prišli niti med prvih 30: Pariz je na 38. mestu, London na 40., New York je 44., Tokio 47.

Najlepše mesto na svetu Ljubljana je na 76. mestu (tako kot lani), Zagreb je na 98. mestu, Beograd je 138., Sarajevo 159.

Med azijskimi mesti se je najbolje uvrstil Singapur, in sicer na 25. mesto, od ameriških se je najvišje uvrstil San Francisco, na 29. mesto. Med afriškimi mesti je najbolj kakovostno življenje v južnoafriškem Durbanu (87. mesto).

In še pet mest z najslabšo kakovostjo življenja: Kartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjeafriška republika) in Bagdad (Irak). 

Deli s prijatelji