OBLIKOVANJE VLADE

»V sredo bomo imeli mandatarja ali pa sledijo predčasne volitve«

Objavljeno 22. december 2015 20.25 | Posodobljeno 22. december 2015 20.25 | Piše: STA, S. U.

Most neodvisnih list in Domoljubna koalicija z zadostno večino za oblikovanje vlade.

Tomislav Karamarko.

ZAGREB – Predsednika hrvaških strank Most neodvisnih list in HDZ Božo Petrov in Tomislav Karamarko sta danes na nadaljevanju posvetovanj o sestavi nove vlade pri predsednici države Kolindi Grabar Kitarović sporočila, da imata 78 podpisov poslancev in s tem zadostno večino za oblikovanje vlade. Zahtevala sta dodatnih 24 ur za sklenitev dogovora.

Grabar Kitarovićeva je po današnjem četrtem krogu posvetovanj napovedala, da bo v sredo peti in obenem zadnji krog posvetovanj. »Do jutri zvečer bomo imeli mandatarja ali pa bom imenovala začasno nestrankarsko vlado in sprejela odločitev o razpisu predčasnih parlamentarnih volitev,« je poudarila.

Ob tem je potrdila, da sta jo Karamarko in Petrov seznanila, da imata 78 podpisov poslancev v 151-članskem parlamentu.

»Pokazali smo 78 podpisov – 63 naših in 15 iz Mosta. Imamo napovedi dodatnih podpisov. V sredo se bodo nadaljevala posvetovanja s predsednico in tedaj bomo predlagali mandatarja,« je izjavil Karamarko. Ni želel povedati, kdo bo kandidat za mandatarja za sestavo prihodnje hrvaške vlade.

Petrov je dejal, da ima tudi Most svoj predlog za mandatarja. »V 24 urah bomo prišli do rešitve vprašanja mandatarja. Danes imamo parlamentarno večino,« je izjavil. Dodal je, da bo po morebitnem dogovoru o mandatarju Hrvaška v dveh ali treh tednih dobila novo vlado.

Petrov je še povedal, da bodo zahtevali nestrankarskega premierja ter da je Karamarko za Most nesprejemljiv kot mandatar. Želijo si tudi osem ministrstev. Proti Karamarku kot mandatarju so se izrekli tudi nekateri drugi poslanci Mosta.

Deli s prijatelji