ODLOČANJE

V Srbiji drugi krog predsedniških volitev

Objavljeno 20. maj 2012 09.37 | Posodobljeno 20. maj 2012 09.37 | Piše: P. J., STA

Analitiki napovedujejo zmago zdajšnjemu predsedniku Tadiću.

Boris Tadić naj ne bi bil najboljšega zdravja.

BEOGRAD – V Srbiji bo danes drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila zdajšnji predsednik Boris Tadić in nacionalist Tomislav Nikolić. Tadić ima le okoli 10.000 glasov prednosti, a mu ankete in analitiki napovedujejo že tretjo zmago na predsedniških volitvah.

Slavil bo Tadić

Tadić je glede na dokončne izide prvega kroga 6. maja, ko so Srbi volili tudi nove poslance, lokalne oblasti in oblasti v Vojvodini, prejel 25,31 odstotka glasov, le malo več kot Nikolić, ki jih je zbral 25,05 odstotka. Glede na javnomnenjske raziskave, ki jih je ta četrtek povzel časnik Blic, bo 54-letni Tadić dobil 8 do 16 odstotkov glasov več kot 60-letni Nikolić. Podobnega mnenja so tudi analitiki.

Nikolić obtožil Tadića

Predvolilni boj pred drugim krogom je potekal v znamenju domnevne volilne prevare na volitvah 6. maja, za katero je Nikolić okrivil Tadića in njegovo stranko DS. Tožilstvo je v ponedeljek sporočilo, da prevare ni bilo, kar se že prej zagotovili tudi v volilni komisiji.

Na volišča, ki bodo odprta med 7. in 20. uro, je danes povabljeno več kot 6,7 milijona volivcev. Tako kot 6. maja bodo pod okriljem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi predsednika volili tudi Srbi na Kosovu. Danes bo potekal tudi drugi krog pokrajinskih volitev v Vojvodini.

Deli s prijatelji