NA ULICE

V Španiji stavkalo več kot tri četrtine zaposlenih

Objavljeno 29. marec 2012 21.57 | Posodobljeno 29. marec 2012 21.57 | Piše: Mi. S., STA

Današnja splošna stavka proti reformi trga dela v Španiji je upočasnila Španijo, a je ni ohromila.

MADRID – Španski sindikati so z rezultati stavke, ki se je je po njihovih ocenah udeležilo 77 odstotkov zaposlenih, zadovoljni in napovedujejo nove stavke, če se vlada ne bo pogajala z njimi o sporni reformi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, so se pozivu največjih španskih sindikatov UGT in Comisiones Obreras (CCOO) k 24-urni stavki odzvali v nekaterih tovarnah, med drugim v tovarnah avtomobilov. Na španskih letališčih so odpovedali dobro polovico predvidenih poletov, medtem ko je delo v trgovinah, bankah in gostinskih lokalih potekalo nemoteno.

Sindikati grozijo z novimi stavkami

Sindikata današnjo stavko kljub temu označujeta za uspeh in posredno grozita z novimi. Kot sta poudarila vodji sindikatov UGT in CCOO Ignacio Fernandez Toxo in Candido Mendez, bodo stavko še zaostrili, če španska vlada do 1. maja ne bo pokazala pripravljenosti na pogajanja s sindikati.

Največja španska sindikata poudarjata, da reforma prinaša enostransko zmanjšanje pravic delavcev, in opozarjata, da gre za socialno nesprejemljiv način izhoda iz krize.

Vlada v Madridu je zahtevo sindikatov že zavrnila

Po besedah ministrice za delo Fatime Bañez je vlada pripravljena na pogovore, vendar ne namerava spremeniti temeljev reforme. Španska vlada ocenjuje, da je bila udeležba na tokratni stavki znatno nižja od udeležbe na zadnji splošni stavki septembra lani.

Ranjeni tudi policisti

Že ponoči so po državi zabeležili več incidentov, v katerih je bilo ranjenih nekaj ljudi, od tega pet policistov, 58 demonstrantov pa je policija pridržala. Demonstranti so skušali ponekod preprečiti odhode avtobusov in zapreti dovoze na več veletržnic. V Madridu so več ljudi aretirali zaradi povzročanja škode na javnih površinah, v Murcii na jugu države pa je policijsko vozilo zadela molotovka, pri čemer je bilo poškodovanih nekaj ljudi.

Reforma, ki to ni

Španska vlada želi z reformo trga dela znižati javnofinančni primanjkljaj s trenutnih 8,51 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 5,8 odstotka BDP še letos.

Reforma delodajalcem olajšuje odpuščanje delavcev, prav tako pa jim omogoča lažje enostransko nižanje plač, določanje nalog in spreminjanje urnikov zaposlenih. Omejuje tudi pogajalske možnosti sindikatov pri določanju urnih postavk, opozarjajo španski sindikati. Sindikati in opozicijski socialisti se bojijo tudi, da bo reforma prispevala k upadanju števila delovnih mest.

Deli s prijatelji