GOSPODARSKA KRIZA

V Španiji 24 odstotkov ljudi brez dela

Objavljeno 26. januar 2012 17.37 | Posodobljeno 26. januar 2012 18.32 | Piše: A. F., STA

Stopnja brezposelnosti se v Španiji bliža rekordni iz leta 1993, medtem ko nova konservativna vlada napoveduje reforme.

Mladi imajo težave pri zaposlitvi

MADRID – V Španiji se je stopnja brezposelnosti v zadnjem lanskem četrtletju povzpela na skoraj 24 odstotkov, je danes sporočil španski finančni minister Cristobal Montoro. S tem se je še bolj približala rekordni 24,5-odstotni brezposelnosti iz leta 1993. Španija se tako še vedno nahaja v globoki gospodarski krizi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Uradni podatki bodo sicer objavljeni v petek, je pa Montoro že danes na seji komisije v parlamentu povedal, da je bilo konec decembra brez dela 5,4 milijona Špancev. V tretjem lanskem četrtletju je bilo brezposelnih 4,9 milijona ljudi, stopnja brezposelnosti pa je bila 21,5-odstotna.

Stopnja registrirane brezposelnosti je novembra v Sloveniji znašala 11,9-odstotka.

Napoved reform

Španija, ki ne najde poti iz hude gospodarske in finančne krize, ima najvišjo stopnjo brezposelnosti v območju evra. Nova konservativna vlada, ki jo vodi Mariano Rajoy, je obljubila velike reforme na področju trga dela, potem ko podobna reforma, ki jo je leta 2010 pripravila socialistična vlada, kot kaže, ni prinesla večjega uspeha.

Španija ponovno tone v recesijo

V zadnjih treh mesecih leta 2011 se je španski bruto domači proizvod skrčil za 0,3 odstotka, analitiki pa pričakujejo, da bo tamkajšnje gospodarstvo v tekočem četrtletju znova zdrsnilo v recesijo. Španija je zaradi poka nepremičninskega balona in težav gradbenega sektorja vanjo zdrsnila že leta 2008, leta 2010 pa se ji je iz nje uspelo (začasno) izviti.

»Cilj vlade mora biti premagati – kolikor hitro bo to mogoče – najhujšo gospodarsko krizo v naši zgodovini, ki je največji uničevalec dela, slednje pa je pri mladih najbolj spodkopalo zaupanje v prihodnost,« je povedal Montoro in dodal, da je kriza Španijo postavila v »središče težav evra«.

Deli s prijatelji