NAJDRAŽJE MESTO

V Singapur le z debelo denarnico

Objavljeno 14. marec 2014 18.02 | Posodobljeno 14. marec 2014 18.03 | Piše: U. S.

Drugo najdražje mesto Pariz, najceneje živijo v Mumbaju.

SINGAPUR – Najdražje mesto na svetu je Singapur, je razkrila analiza življenjskih stroškov skupine Economist Intelligence Unit (EIU). Med prvo peterico, na seznamu je 131 mest, so še Pariz (na drugem, povzpel se je za šest mest), Oslo, Zürich in Sydney, Tokio, ki je bil lani prvi, je letos šesti; tam je bil lani Singapur, pred desetletjem pa na 18. mestu.

Analitiki pregledujejo cene 160 izdelkov in storitev (hrane, pijače, oblek, transporta, najemnin, zasebnih šol in drugega) v 140 mestih, cilj tega početja pa je pomoč podjetjem pri preračunavanju plač za izseljence in tiste, ki zaradi posla veliko potujejo. Analizo opravljajo že 30 let. Urednik poročila Jon Copestake je dejal: »Najcenejša na svetu ostajajo azijska mesta, zlasti indijska.« Tudi velika, kot sta New Delhi in Mumbaj, ki je najcenejši. Na dnu lestvice, torej med najcenejšimi, so poleg omenjenih še Karači, Katmandu in Damask. New York, ki je osnova za analizo, torej mesto, s katerim primerjajo druge, se je uvrstil na 26. mesto, London je 15., na šestem so poleg Tokia še Melbourne, Karakas in Ženeva, København je deseti.

Revija Forbes pa je razkrila lestvico najbogatejših na svetu: to je soustanovitelj Microsofta Bill Gates (76 milijard dolarjev), ki je s prvega mesta spodrinil Mehičana Carlosa Slima Heluja, ta je na lestvici kraljeval štiri leta, letos pa je drugi (72 milijard dolarjev). Španec Amancio Ortega, ustanovitelj skupine Inditex SA, je tretji (64 milijard dolarjev), četrti je Warren Buffett (58,2 milijarde). Gates je na vrhu lestvice kraljeval kar 15 od zadnjih 20 let!

Pri Forbesu so našteli 1645 milijarderjev, ki so skupaj vredni kar 6,4 bilijona, kar je 5,4 bilijona več kot lani, so sporočili pri Forbesu in še, da je med milijarderji tudi 42 novih žensk, teh je skupno na seznamu 172, največ doslej; lani jih je bilo na primer 138. Najbogatejša med njimi je Christy Walton (Wal-Mart) na devetem mestu (36,7 milijarde). 

Deli s prijatelji