VOLITVE

V Rusiji slavila Putinova Enotna Rusija

Objavljeno 19. september 2016 00.24 | Posodobljeno 19. september 2016 00.53 | Piše: STA, T. Pa.

Na drugo mesto se je povzpela skrajno desna Liberalno-demokratska stranka s 15,3 odstotka podpore.

MOSKVA – Na današnjih parlamentarnih volitvah v Rusiji je kljub izgubi podpore s 44,5 odstotka glasov slavila stranka ruskega predsednika Vladimirja Putina Enotna Rusija, kažejo volilne projekcije. Na drugo mesto se je povzpela skrajno desna Liberalno-demokratska stranka s 15,3 odstotka podpore, ki je tako prehitela Komunistično stranko in Pravično Rusijo.

 »Samozavestno lahko rečemo, da je Enotna Rusija zmagala,« je na javni televiziji dejal ruski premier Dmitrij Medvedjev, ki vodi stranko. Dodal je, da bodo imeli »absolutno večino«. V primerjavi s parlamentarnimi volitvami 2011 so sicer izgubili nekaj več kot pet odstotnih točk podpore, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V primerjavi z zadnjimi volitvami pa je štiri odstotne točke pridobila skrajno desna LDPR, ki je tako postala druga najmočnejša stranka v Rusiji. Prehitela je Komunistično stranko, ki je izgubila pet odstotnih točk in osvojila 14,9 odstotka glasov. Na četrto mesto so se uvrstili socialni demokrati iz stranke Pravična Rusija z 8,1-odstotno podporo.

Glede na izide vzporednih volitev, ki jih je objavil inštitut Vzijom, opozicijski stranki Jabolko in Parnas nista presegli volilnega praga, ki je bil pri petih odstotkih. Prva je osvojila 3,5 odstotka glasov, druga pa 1,2.

Volilna udeležba je dve uri pred zaprtjem volišč znašala manj kot 40 odstotkov, kar je manj kot pred petimi leti, ko je v tem času na volitve odšlo več kot 51 odstotkov volilnih upravičencev, še navaja AFP.

Deli s prijatelji