PREMIKANJE URE

V Rusiji po novem trajno zimski čas

Objavljeno 25. oktober 2014 17.49 | Posodobljeno 25. oktober 2014 17.50 | Piše: STA, Ma. F.

Z ukrepom s podporo ruskega predsednika Vladimirja Putina bodo razveljavili triletni eksperiment, ko so se v Rusiji držali poletnega časa.

Spanec bo s sobote na nedeljo eno uro daljši.

MOSKVA – Medtem ko bomo v Sloveniji in Evropi v nedeljo urine kazalce premaknili za eno uro nazaj za pol leta, bodo v Rusiji to storili za stalno. Z ukrepom s podporo ruskega predsednika Vladimirja Putina bodo razveljavili triletni eksperiment, ko so se v Rusiji držali poletnega časa, kar med državljani ni bilo ravno priljubljeno.

Leta 2011 je takratni ruski predsednik Dmitrij Medvedjev sprejel ukrep, s katerim so v Rusiji uvedli trajen poletni čas, saj naj bi prestavljanje ure motilo bioritem ljudi. Prav tako je 11 časovnih pasov na ruskem ozemlju zreduciral na devet.

A trajni poletni čas številnim Rusom ni bil ravno po godu, še posebej zaradi bolj zgodnjega vstajanja v temnih zimskih jutrih. Zmanjšanje števila časovnih pasov pa je celo izzvalo proteste na vzhodnem polotoku Kamčatka.

Javnomnenjska raziskava

Julija letos pa je Putin, ki je znan po tem, da se redkokdaj zjutraj pojavi v javnosti, podpisal zakon, s katerim se bo vrnil zimski čas, a tokrat za trajno.

Ponovne časovne spremembe so še enkrat razjezile Ruse, a jih zdravstveni strokovnjaki pomirjajo, da uvedba zimskega časa ne bo imela posledic. »Temna jutra imajo slabši vpliv na ljudi kot temni večeri,« je povedal vodja Aleksander Kalinkin iz ruske zvezne agencije za medicino in biologijo.

Javnomnenjska raziskava državnega inštituta VTsIOM je pokazala, da 39 odstotkov vprašanih podpira spremembo uvedbe zimskega časa, medtem ko ji 17 odstotkov nasprotuje, 40 odstotkom pa je vseeno.

Deli s prijatelji