IZ TUJINE

V Rusiji bodo sestavljali fergusone, fendte in valtre...

Objavljeno 12. maj 2015 11.52 | Posodobljeno 12. maj 2015 11.52 | Piše: Andreja Žulič
Ključne besede: traktor

Letos so na ruske njive zapeljali prvi traktorji znamk Massey Ferguson in Challenger, sestavljeni v kraju Golicino, nedaleč stran od ruske prestolnice. Partnersko podjetje Rusom omogoča dostop do novih tehnologij in razširitev proizvodnega programa, ameriškemu podjetju pa predvsem dostop do širšega trga.

Novoustanovljeno podjetje z imenom AGCO-RM je sad skupnih vlaganj podjetja AGCO, vodilnega proizvajalca kmetijske mehanizacije v svetu, in ruskega podjetja Ruski stroji. Začetki segajo v september 2013, ko je bila podpisana pogodba o ustanovitvi skupnega podjetja za proizvodnjo in distribucijo strojev za žetev in obdelovanje polj.

Največ traktorjev do 100 KM

Na 12,5 ha velikem zemljišču so poleg proizvodnih prostorov zgradili veliko skladišče končanih proizvodov in rezervnih delov. Iz distribucijskega centra bodo traktorji in kombajni odpremljeni na kmetije po vsej Rusiji. Sestavljanje traktorjev in kombajnov znamk Challenger in Massey Ferguson že poteka. V kratkem bodo na tekočem traku sestavljalnice tudi stroji znamk Fendt in Valtra. Postopoma bodo vanje vgrajevali vse več in več sestavnih delov, izdelanih v Rusiji.

Po podatkih podjetja AGCO se v Evropi proda 80.000 traktorjev v razredu do 100 konjskih moči na leto. Iz tega razreda bodo tudi modeli traktorja Ferguson, ki jih bodo med prvimi začeli sestavljati v omenjenem podjetju. Njihova odlika je, da jih je preprosto uporabljati in servisirati, zato je po njih veliko povpraševanje. Model MF 4700, traktor z 80 konjskimi močmi, je mogoče prilagoditi za uporabo pri različnih kmetijskih opravilih. Uporabljati ga je mogoče na manjših živinorejskih kmetijah in tudi na kmetijah, na katerih se ukvarjajo z različnimi panogami.

Rusi bi lahko bili vodilni

Presenetljivo je, da Rusi niso postali vodilni svetovni proizvajalci traktorjev. Strojni inženir Jakob Vasiljevič Mamin je namreč že leta 1893 je izdelal prvi vlečni motor, ki ga je montiral na voz. Tako je nastalo delovno vozilo, ki je nadomestilo konja kot vlečno moč. Po letih dodelav in izboljšav je leta 1910 nastal Karlik, ena prvih znamk ruskih traktorjev. Po prvi svetovni vojni, ko je konjev primanjkovalo, so bili Rusi primorani podpirati proizvodnjo strojev za obdelovanje polj, a svetovna velesila na tem področju niso postali.

Rusi kupili 35.000 traktorjev

V Rusiji traktorji domače izdelave zavzemajo le peščico prodaje vseh. Od januarja do septembra 2014 se je prodalo dobrih 35.000 traktorjev, od tega je bilo domačih znamk le 2,8 odstotka. Države proizvajalke, ki v Rusijo izvažajo kmetijsko mehanizacijo, so Belorusija, Nizozemska, Nemčija, Švedska, Belgija, Poljska, Francija, Španija, Kitajska, Koreja in ZDA. Med tujimi znamkami so bili najbolje prodajani beloruski traktorji znamke Belarus, sledijo John Deere, Claas, Case New Holland, Versatile. Letos se bodo mednje zapisali tudi modeli Ferguson. 

Deli s prijatelji