ZAKLAD

V potopljeni ladji našli zaklad kapitana Kidda

Objavljeno 24. maj 2015 00.38 | Posodobljeno 24. maj 2015 00.39 | Piše: A. J.

Podvodni arheolog Barry Clifford je prepričan, da je zaklad slovitega gusarja.

Iskalcem vseh mogočih zakladov, še posebno tistih gusarskih, se ljudje navadno dvomljivo nasmihajo. Le redko kdo namreč verjame, da je do današnjega časa še lahko kje na svetu ostalo skrito kaj resnično vrednega. Iskanje zakladov je morda dobra snov za film, ko pa nam v resničnosti nekdo izjavi, da se podaja na lov za pozabljenimi dragocenostmi, najpogosteje zgolj zmajemo z glavo. Nejevernih nasmehov je bil v življenju skoraj zagotovo vajen tudi ameriški podvodni arheolog Barry Clifford, ki se je nedavno namenil poiskati skriti zaklad slovitega kapitana Kidda. A zdaj je on tisti, ki se lahko smeje drugim. V potopljeni ladijski razbitini ob obali Madagaskarja je namreč našel kup dragocenosti, ki so menda nekoč resnično pripadale zloglasnemu škotskemu piratu iz 17. stoletja.

William Kidd, znan kot kapitan Kidd, je svojo gusarsko kariero končal v Londonu, kjer so ga leta 1701 zaradi njegovih zločinov usmrtili. Vse od njegove smrti je veljalo, da nekje pod morjem ležijo zakladi, ki jih je naropal v svoji gusarski karieri, vendar do zdaj nikomur ni uspelo ničesar najti.

Clifford je iz razbitine najprej prinesel 50-kilogramsko srebrno palico, a verjame, da je dragocenosti pod vodno gladino še veliko. Najdeno dragocenost je izročil predsedniku Madagaskarja Heryju Rajaonarimampianini.

Da gre resnično za zaklad kapitana Kidda, je potrdil tudi britanski strokovnjak John de Bry, v prihodnjih mesecih pa bodo zaklad temeljito pregledali še drugi in potrdili ali pa ovrgli teorijo o njegovem slavnem lastniku.

Deli s prijatelji