V ZAPOR

V Pjongjangu bo šest let

Objavljeno 15. september 2014 12.08 | Posodobljeno 15. september 2014 12.08 | Piše: C. R.

Ameriški turist, ki je po prihodu v Severno Korejo raztrgal potni list, obsojen. Zaradi sovražnih dejanj proti državi bo šest let sedel v odrezanem Pjongjangu.

Matthew Miller. (Foto: Reuters)

Uradna Severna Koreja je včeraj sporočila, da je ameriškega državljana Matthewa Millerja obsodila na šest let prisilnega dela zaradi sovražnih dejanj, uperjenih proti Pjongjangu. Millerja je severnokorejska oblast aretirala aprila letos, kmalu po tem, ko je prispel v državo kot turist.

Razsodbo v primeru Millerja je po končanem sojenju včeraj sprejelo severnokorejsko vrhovno sodišče, je poročala državna korejska tiskovna agencija. Obsojen je bil zaradi nezakonitega vstopa v državo in poskusa vohunjenja, so navedli.

Kot je še navedlo sodišče, je 10. aprila na letališču v Pjongjangu raztrgal svoj potni list, da bi izkusil življenje v zaporu in poskušal raziskati, ali v državi spoštujejo človekove pravice, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče v Pjongjangu je razsodbo sprejelo dva tedna po tistem, ko so Miller in še dva Američana, ki so se znašli v rokah severnokorejske oblasti, v pogovoru za ameriško televizijo CNN v Pjongjangu pozvali ameriško vlado, naj jim pomaga, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg 24-letnega Millerja zadržujejo še Jeffreyja Fowla, ki je vstopil v državo kot turist, sodijo pa mu, ker je v hotelski sobi pustil Biblijo, ter Kennetha Baea, ki je korejskega izvora in že prestaja 15-letno zaporno kazen v obliki prisilnega dela zaradi domnevno sovražnih aktivnosti.

Deli s prijatelji