V VATIKANU

V papeški brivnici strižejo zastonj

Objavljeno 21. februar 2015 23.43 | Posodobljeno 21. februar 2015 23.45 | Piše: U. S.

Na Trgu sv. Petra odprli brivnico in salon za brezdomce.

Letošnja osebnost revije Time: papež Frančišek.

RIM – Papež Frančišek je na vatikanskem Trgu sv. Petra odprl brivnico za brezdomce, kjer strižejo, brijejo in omogočajo prhanje, seveda zastonj. Salon, ki deluje s pomočjo donacij in prodajo papeževih blagoslovov, je ideja msgr. Konrada Krajewskiga, papeškega elemozinjerja, to je vodja vatikanske ustanove za apostolske nabirke. Vajeti je vzel v roke, ker ga je ganil brezdomec, ki je zavrnil vabilo na večerjo v Vatikanu, saj se je sramoval svojega vonja.

V ponedeljek, prvi dan delovanja, je prišlo več kot 40 ljudi, hoteli so se ostriči, želje pa so jim uresničili frizerji prostovoljci. Med njimi je Arianna Corsi, ki je dejala: »Nočemo jih samo na hitro ostriči, temveč jim zagotoviti vse, kar sicer ponujamo strankam v frizerskih salonih. Če hočejo frufru ali kozjo bradico, bodo to dobili, trudili se bomo, da bodo zadovoljni.«

Vsak brezdomni romar je dobil komplet: brisačo, par spodnjic, milo, deodorant, zobno pasto, britvico in kremo za britje. Barbara, 47-letnica iz Chelma na Poljskem, ki je ostala brez službe, delala je kot čistilka, in od takrat živi v šotoru na obrobju italijanske prestolnice, je povedala, da ima dostop do prhe le enkrat na teden. »Moderno in čisto je, vse je na voljo. Papež je zelo prijazen, ni tako dober kot Janez Pavel II., on je bil naš poljski papež, a nikakor ni slab.« Claudio, nekdanji gradbinec, ki že leto dni živi na ulici, se je ostrigel prvič po tem, ko je ostal brez službe! Svojega novega videza je zelo vesel, kot čudežen je, je rekel in dodal, da se počuti dvajset let mlajšega.

Brivci in frizerji niso nosili mask in niti ne kakšne posebne opreme, je pojasnila Corsijeva: »Saj nas niso prosili, naj delamo v Černobilu ali kaj podobnega. Mati Tereza je počela precej hujše stvari kot mi, in to brez zaščite.« Vso opremo, tudi škarje, britvice, krtače za lase, ogledala in celo pravi brivski stol, je salonu podaril lokalna frizerska srednja šola.

Sicer pa je brivnica oziroma frizerski salon zadnja v vrsti papeževih pobud za brezdomce v Rimu. Prejšnji mesec je tistim, ki živijo na ulici, podaril 300 dežnikov iz urada izgubljeno-najdemo v Sikstinski kapeli, ob božiču pa je razdelil 400 spalnih vreč.

Deli s prijatelji