DOKUMENTI RAZKRIVAJO

V panamski davčni oazi tudi Slovenci

Objavljeno 05. april 2016 12.26 | Posodobljeno 05. april 2016 12.27 | Piše: U. S.

V milijonih dokumentov imena politikov in slavnih športnikov.

V milijonih dokumentov, ki so jih pridobili raziskovalni novinarji z nemškim Süddeutsche Zeitungom na čelu – 11,5 milijona dokumentov je bilo eno leto na voljo Mednarodnemu konzorciju preiskovalnih novinarjev (ICIJ); sodelovalo jih je 376 iz 76 držav –, se pojavljajo znana svetovna imena, ne le politiki, temveč tudi športniki. In tudi Slovenci: podjetje UPC Svetovalna skupina je eno ključnih slovenskih klientov panamske družbe za registracijo podjetij v skrivnostnih davčnih jurisdikcijah Mossack Fonseca, pridobljeni podatki kažejo, da so Slovenci in nekateri drugi doslej prek UPC registrirali najmanj 17 podjetij v davčnih oazah.

Dokumenti razkrivajo, kako so svetovni bogataši, 140 politikov, FIFA skrivali denar v davčnih oazah prek odvetniške pisarne Mossack Fonseca, ki je objavo t. i. Panamskih dokumentov (Panama Papers) že opisala kot zločin in napad na Panamo. Preiskava, v kateri sodeluje novinarski konzorcij več kot 100 časnikov, se nanaša na skoraj 40 let, od 1977. pa vse do decembra 2015. Pokazala je, da so nekatera podjetja, registrirana v davčnih oazah, uporabljena za pranje sumljivega denarja, trgovino z orožjem in drog ter utajo davkov. Davčne oblasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji so včeraj začele preiskovati lokalne stranke, ki so poslovale s podjetjem na Panami. Avstralske oblasti so sporočile, da preiskujejo na stotine bogatih strank urada Mossack Fonseca: »Identificirali smo več kot 800 posameznikov, 120 smo jih že povezali z offshore podjetjem v Hongkongu.«

Tudi Messi

Prek panamskega podjetja so davčno oazo uporabljali številni svetovni voditelji, na seznamu je kar 140 imen! Med njimi so ljudje, blizu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki naj bi, sodeč po dokumentaciji, zatajili dve milijardi dolarjev. V dokumentih je tudi ime ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, zdaj že pokojni oče britanskega premierja Davida Camerona, pa tudi ljudje, blizu bivšemu venezuelskemu predsedniku Hugu Chavezu, ki je umrl leta 2013, in islandski premier Sigmundur Gunnalugsson, ki je osumljen, da je na milijone dolarjev skril na Britanskih Deviških otokih. Visoki funkcionarji kitajskega režima, tudi Deng Jiagui, mož starejše sestre kitajskega predsednika Xi Jinpinga, in Li Xiaolin, hči bivšega kitajskega premierja Li Penga, sta skrivala denar v davčnih oazah prek panamske odvetniške firme. Junija 2012 je agencija Bloomberg razkrila, da imata Deng Jiagui in njegova žena več sto milijonov dolarjev v nepremičninah in vrednostnih papirjih. Od konca leta 2012, ko je prevzel oblast, predsednik Xi Jinping poudarja, da je njegov cilj izkoreniniti korupcijo.

Na seznamu so tudi slavni in priljubljeni športniki. V poslovanje s panamsko davčno oazo je vpleten svet nogometa, kažejo dokumenti. Storitve odvetniške družbe je menda uporabljal Michel Platini, dokumenti pa razkrivajo še desetine imen nogometnih zvezdnikov, med katerimi so igralci Barcelone, Real Madrida in Manchester Uniteda, med imeni se pojavi Lionel Messi.

»To je zločin,« je o objavi dokumentov povedal Ramon Fonseca Mora, direktor in eden od dveh ustanoviteljev odvetniške pisarne Mossack Fonseca. »To je napad na Panamo, ker nekaj držav ne ceni, da smo konkurenčni, da bi pritegnili podjetja,« pravi 64-letni Fonseca. Po njegovih besedah lahko na svet gledaš z dveh plati, »prva je, da si konkurenčen, druga pa, da ustvarjaš davke. Obstaja vojna med državami, ki so odprte, kot je Panama, in tistimi, ki svoja podjetja in državljane močno obdavčujejo.« Ramon Fonseca pravi, da je njegova pisarna izoblikovala 240.000 družb, velika večina pa da je zasnovana v legitimne namene. Poudarja še, da njegova odvetniška pisarna ni odgovorna za aktivnosti družb: »Ustvarjamo legalne strukture, ki prodajajo svojim posrednikom, kot so banke, odvetniki, skladi, oni pa imajo svoje končne kupce, ki jih mi ne poznamo.« Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev pa je sporočil, da dokumenti kažejo, »da banke, odvetniški uradi in drugi akterji, ki delajo v bančnih oazah, pogosto pozabljajo na svojo zakonsko obvezo preveriti, ali so njihove stranke vpletene v kriminalna podjetja«. Panamska vlada je že v nedeljo sporočila, da bo odločno sodelovala s pravosodjem, če bo preiskava. Afero Panama Papers že primerjajo z Wikileaksom, zasnovanim leta 2006, ki se je specializiral za objavo tajnih dokumentov.

Hvala žvižgačem

Zbirka Panamskih dokumentov, v kateri so razkriti podatki o 214.488 poslovnih subjektih s sedežem v tujini, že buri duhove. Iz Moskve so sporočili, da so naperjeni proti Putinu, pripraviti pa naj bi jih pomagali nekdanji agenti Cie. Tiskovni predstavnik Kremlja Dimitrij Peskov, ki je tudi sam omenjen v dokumentih, je novinarjem povedal, da so glavna tarča teh »Putin, Rusija in njena stabilnost«, in sicer z namenom destabilizacije situacije: »Očitno je, da je raven putinofobije dosegla stopnjo, na kateri že v osnovi ni mogoče o Rusiji povedati nič dobrega,« je dejal in še, da se Kremelj ne bo odzval na razkrite podatke zaradi pomanjkanja podrobnosti.

Nekoliko drugačen odziv je prišel iz Francije, francoski predsednik François Hollande je obljubil preiskavo in sodne postopke: »Na podlagi vseh razkritih informacij se bodo začele preiskave davčnih oblasti in posledično sodnih postopkov.« Zahvalil se je žvižgačem, ki so razkrili dokumente, saj bodo tako lahko dobili povrnjene davke od tistih, ki so jih skrivali. »Žvižgačem gre zahvala, da imamo te informacije. Opravljajo koristno delo za mednarodno skupnost; tvegajo, zato jih moramo zaščititi,« je dejal. Iz finančnega sveta se je oglasil nemški bančni velikan Deutsche Bank, iz katerega so sporočili, da poslovanje z davčnimi oazami ni nelegalno. V banki, ki so jo dokumenti zajeli, so dodali, da se zavedajo pomembnosti zadeve in da so izboljšali svoje postopke za sprejem novih strank: »Preverjamo, s kom sodelujemo, in tudi ali naše smernice, postopki in sistemi delujejo v skladu z vsemi relevantnimi zakoni in pravili.« 

Deli s prijatelji