GLODALCI

V New Yorku živita »le« 
dva milijona podgan

Objavljeno 17. november 2014 23.15 | Posodobljeno 18. november 2014 01.56 | Piše: S. I.
Ključne besede: podgana

Ena podgana na prebivalca naj bi bila le urbani mit.

Podgane so resen problem – tudi če jih ni osem milijonov. Foto: Reuters

Včasih je veljalo, da v New Yorku na vsakega prebivalca pride ena podgana, se pravi, da jih v mestu živi okoli osem milijonov. Nekatere ocene so bile še višje, češ da na vsakega Newyorčana pridejo štirje glodavci. Toda Jonathan Auerbach, raziskovalec z Univerze Columbia, pravi drugače: bilo naj bi jih le dva milijona.

Kakor pravi bodoči doktor statistike, ki je ugotovitve objavil v strokovni reviji Significance, so ocene, da je v velikem jabolku vsaj toliko glodavcev kot ljudi, le urbani mit, ki pa se ohranja že vse stoletje. Morda tudi zato, ker je zelo težko oceniti, koliko jih je v resnici v velemestu, čeprav ti iznajdljivi glodavci niso ravno nevidni. Newyorčani še kako radi pripovedujejo zgodbe o podganah v kanalizaciji in stenah hiš, na postajah podzemne železnice ali v smetnjakih.

Statistične ocene

Auerbach, ki je s člankom zmagal na tekmovanju mladih statistikov, ki ga je pripravila londonska Kraljevska statistična družba, je po prvotnem načrtu nameraval uporabiti metodo, s katero bi ulovil naključne podgane, jih označil in izpustil, nakar bi ulovil naslednjo skupino in primerjal rezultate. Toda mestne zdravstvene oblasti, odgovorne za boj proti tem glodavcem, ki prenašajo bolezni, uničujejo električno napeljavo in občasno ugriznejo tudi človeka, niso bile navdušene nad idejo.

Auerbach je zato uporabil podatke s spletne strani mestne uprave, kjer objavljajo prijave Newyorčanov, ki so naleteli na podgane. S pomočjo mestne zemljiške knjige je ugotovil, da so jih našli na 40.500 parcelah v mestu. In če na vsaki živi tipična podganja kolonija s 50 glodavci, to pomeni, da v New Yorku živita dobra dva milijona podgan.

Mestne oblasti so Auerbachovo raziskavo označile za zanimivo, a dodale, da za izračun njihovega točnega števila ni učinkovite metode. Z njegovimi ugotovitvami pa se strinja novinar Robert Sullivan, ki je vse leto proučeval življenje podgan v New Yorku in o tem napisal tudi knjigo. »Vsakdo, ki se spozna nanje, ve, da jih v mestu ne živi osem milijonov. A vsakomur je všeč misel o osmih milijonih podgan.« In teorijo o eni podgani na enega prebivalca je že po drugi svetovni vojni ovrgel živalski behaviorist David E. Davis, ki jih je v stanovanjih v vzhodnem Harlemu lovil in ocenil, da v New Yorku na vsakih 36 prebivalcev živi ena. 

Deli s prijatelji