PLAČE

V Lufthansi napovedali stavko

Objavljeno 28. avgust 2012 16.36 | Posodobljeno 28. avgust 2012 16.36 | Piše: T. L., STA

Pogajanja s sindikatom kabinskega osebja so zašla v slepo ulico.

Pogajanja so zašla v slepo ulico, napovedana je stavka.

FRANKFURT – Sindikat kabinskega osebja nemškega letalskega prevoznika Lufthansa je po propadu pogajanj z vodstvom družbe uradno napovedal stavko. Podrobnosti o stavkovnih dejavnostih za zdaj v sindikatu ne razkrivajo, tako da ni znano, kdaj natančno naj bi začeli stavkati.

Različni scenariji

Prihodke je Lufthansa v polletju povečala za šest odstotkov na 14,5 milijarde evrov. Vodstvo nemškega letalskega prevoznika skrbita močna konkurenca nizkocenovnih letalskih prevoznikov in dolžniška kriza držav južne Evrope. Lufthansa je že zasnovala varčevalni program, v okviru katerega bodo po vsem svetu črtali okoli 3500 delovnih mest.

Glavni sindikalni pogajalec Dirk Vogelsang je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal zgolj to, da stavkovnih dejavnosti še ne bodo začeli takoj. Kratkoročno naj bi načrtovali začasno in delno odsotnost z dela, v pripravi pa je tudi neomejena stavka, ki naj bi sledila v naslednjih tednih.

Velika večina za stavko

Kabinsko osebje Lufthanse, ki šteje okoli 19.000 oseb, je v začetku avgusta zelo prepričljivo podprlo stavko. Po navedbah sindikata UFO je za glasovalo 97,5 odstotka zaposlenih. Visoka je bila tudi udeležba na glasovanju, saj se ga je udeležilo 83,2 odstotka članov sindikata.

V sindikatu so sicer takrat pojasnili, da stavke ne bo, vse dokler bodo tekla pogajanja, ta pa so sinoči zašla v slepo ulico.

Hočejo 5-odstotno zvišanje

Kabinsko osebje Lufthanse si prizadeva za 5-odstotno zvišanje plač za 15 mesecev z začetkom letošnjega januarja. Pri tem se sklicujejo na dejstvo, da so tri leta njihove plače mirovale. Nasprotujejo tudi uporabi začasnega kabinskega osebja.

Krive visoke cene goriv

Spor o plačah se dogaja v za Lufthanso že tako neugodnem času. V prvem polletju je nemški letalski prevoznik ustvaril 20 milijonov evrov izgube iz poslovanja, čemur so botrovale predvsem višje cene goriv v kombinaciji s šibkim evrom, ki še dodatno draži nakup goriva v ZDA.

Deli s prijatelji